Antena 3 CNN Politică Ziua decapitărilor şi sancţiunilor la PNL

Ziua decapitărilor şi sancţiunilor la PNL

Ziua decapitărilor şi sancţiunilor la PNL
Sursa foto: Crin Antonescu
15 Iun 2009   •   10:24

Liberalii îşi iau măsuri pentru a evita pe viitor repetarea scenariului de la europarlamentarele din 7 iunie când partidul a pierdut cinci procente faţă de alegerile parlamentare. 10 filiale cu scoruri electorale sub 10% ar putea fi decapitate, iar alte 23 de organizaţii judeţene cu rezultate sub pragul de 15 ar putea suferi alte forme de sancţionare în cadrul şedinţei Comitetului Naţional Executiv de astăzi.
Maziliri pentru ?performerii? sub 10 procente, sancţiuni mai blânde pentru cei sub 15%
Conducerea liberală s-a reunit în această dimineaţă în şedinţa Biroului Politic Central, urmând să continue analiza euroalegerilor în cadrul lărgit al CNEx-ului la care iau parte şi preşedinţii de filiale. La lucrările Comitetului se va trage linie şi se vor opera sancţiuni care vor merge până la schimbarea conducerilor unor filiale care nu au reuşit să adune nici măcar 10 procente.
Printre organizaţiile care riscă decapitarea se numără PNL Arad, Argeş, Bistriţa, Brăila, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Neamţ şi Suceava.
Alte filiale care s-au plasat sub procentul de 15% vor suferi forme de sancţionare diferite. Câteva au dat deja tonul, aplicând pedepse pentru orgnizaţiile locale care o compun dar şi pentru unii aleşi locali acuzaţi că nu s-ar fi implicat în campania electorală.
În Timiş, conducerile a 36 de filiale au fost dizolvate, iar la Olt, Biroul Politic al PNL a fost la rândul său dizolvat.
Analiza comparativă cu PDL decide natura sancţiunilor la PSD
Măsuri similare ar putea fi dictate şi la nivelul altor 21 de organizaţii judeţene care nu au întrunit media de 15%.
Şi partide de guvernământ se pregătesc de analize şi sancţiuni dar la o scară mai mică. PSD a ordonat la rândul său unele acţiuni de revigoare a potenţialului electoral în teritoriu. Organizaţia social-democrată din comuna suceveană Preuteşti a fost dizolvată, fiind acuzată de trădare electorală.
PSD Prahova, condusă de Marian Săniuţă, trebuie să aplice sancţiuni de dizolvare a birourilor locale care au obţinut doar un scor de sub 15% la alegerile europene. Cele mai importante decizii de reorganizare şi restructurare vor fi luate în cadrul zilelor următoare într-un Comitet Executiv care se va desfăşura în Teleorman, acolo unde filiala lui Liviu Dragnea a luat cel mai bun scor electoral pe ţară.
În cadul CEx-ului vor fi vizate în special filialele care au pierdut cu mult în faţa PDL sau au lăsat ca judeţul să se transforme dintr-o zonă roşie într-una portocalie.
PDL: Coordonări de la centru în an electoral prezidenţial

La PD-L, conducerea pare a fi renunţat la tonul tăios folosit de şeful de campanie, Vasile Blaga care ameninţa cu schimbarea acelor lideri locali care nu vor reuşi să atingă sau chiar să depăşească scorul de la uninominale. Liderii partidului vor linişte în teritoriu înainte de alegerile prezidenţiale pentru a netezi drumul lui Traian Băsescu spre un nou mandat.
Contabilizând şi voturile obţinute de Elena Băsescu în perspectiva viitoarelor prezidenţiale, liderii PDL înclină să aplice sancţiuni mai blânde. Ultimele 10 filiale din clasament vor fi coordonate timp de un an de la centru, în timp ce organizaţiilor care au sprijinit din plin candidatura mezinei preşedintelui le vor fi acordate circumstanţe atenuante.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close