Antena 3 CNN Război în Israel NYT: Hamas ar fi lovit o bază israeliană cu rachete nucleare. Bombardamentul a provocat un incendiu

NYT: Hamas ar fi lovit o bază israeliană cu rachete nucleare. Bombardamentul a provocat un incendiu

Un atac lansat de Hamas a lovit o bază israeliană unde s-ar afla rachete capabile să transporte încărcături nucleare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Dec 2023   •   13:12

Concluzia se regăsește într-o analiză vizuală realizată de publicația americană The New York Times.

Racheta cu care Hamas a lovit în zona bazei Sdot Micha din centrul Israelului a fost lansată în timpul atacului masiv efectuat de gruparea islamistă la 7 octombrie.

Pe lângă atacul terestru cu luptători care au ucis numeroși civili și au luat apoi ostatici pe care i-au dus în Gaza, Hamas a lansat și rachete, în mai multe valuri.

Conform NYT, explozia rachetei Hamas la Sdot Micha a declanșat un incendiu în apropierea depozitelor de armament.

Citește și: El este Ronen Engel, romanul ostatic ucis de teroristii din Gaza. Era paramedic şi trăia pentru a salva vieţi

Hans Kristensen, director al Proiectului privind informațiile de natură nucleară din cadrul Federației Oamenilor de Știință Americani, a estimat că la baza vizată de Hamas există între 25 și 50 de lansatoare de rachete Jericho cu capacitate nucleară.

Cel mai probabil, focoasele nucleare ale rachetelor sunt păstrate într-o locație separată, departe de bază și, prin urmare, nu au fost amenințate în timpul atacului, a spus Kristensen.

Lovitura de la Sdot Micha, care nu a fost raportată până acum de Israel, este primul caz cunoscut în care militanții palestinieni au lovit o locație suspectată că ar adăposti armament nuclear.

Nu este clar dacă Hamas cunoștea specificul bazei sau a atacat-o pur și simplu pentru că este un obiectiv militar.

Israelul nu a recunoscut niciodată existența arsenalului său nuclear.

Însă informațiile provenind de la defectori israelieni, estimări ale oficiali americani, precum și analize ale imaginilor din satelit indică faptul că statul evreu are cel puțin un număr restrâns de arme nucleare.

Foto: rachete lansate din Gaza, interceptate de sistemul defensiv israelian Iron Dome

×
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close