Antena 3 CNN Timp liber Film Actriţa Rodica Tapalagă a încetat din viaţă, la 71 de ani

Actriţa Rodica Tapalagă a încetat din viaţă, la 71 de ani

Actriţa Rodica Tapalagă a încetat din viaţă, la 71 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
19 Dec 2010   •   16:19

Actriţa Rodica Tapalagă a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 71 de ani. Anunţul a fost făcut duminică de către familia acesteia.

Actriţa a murit, în locuinţa sa, în urma unei boli care i-a afectat plămânii şi rinichii.

Trupul actriţei a fost depus la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi - Colţea" din Bucureşti.

 


Potrivit Mediafax, Bogdan Popescu a declarat, duminică, faptul că Rodica Tapalagă suferea de colagenoză, boală care s-a agravat în ultimele două luni.
   
Actriţa a fost spitalizată timp de două săptămâni, dar boala i-a afectat iremediabil plămânii şi rinichii, iar tratamentul nu a mai avut efect, a mai spus Bogdan Popescu.
   
Trupul actriţei a fost depus la Biserica "Sfinţii Trei Ierarhi - Colţea" din Bucureşti, unde cei care au admirat-o îi vor putea aduce un ultim omagiu.
   
Rodica Tapalagă s-a născut la 12 ianuarie 1939, la Dorohoi, fiind sora mai mică a actorului Ştefan Tapalagă.
   
După ce a urmat şcoala primară şi liceul la Dorohoi, Rodica Tapalagă a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în anul 1959.
   
A jucat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, precum şi in filme, debutând în "Alo! Aţi gresit numărul" (1958), după care au urmat "Între oglinzi paralele" - regia Mircea Veroiu, "Artista, dolarii şi Ardelenii" - regia Mircea Veroiu, "Sistemul nervos" (2004) - regia Mircea Daneliuc.
   
În teatru a creat roluri pe scenele mai multor teatre: Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Notarra şi Teatrul Mic, iar din 1981 a fost actriţă a Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti.
   
Cariera ei a fost recunoscută cu Premiul de interpetare pentru rolul "Liuba Setova" - Concursul Naţional al Tânărului Actor - 1960, Premiul de interpetare feminină pentru rolul "Ortansa" - Concursul Naţional de Artă Dramatică, Premiul Asociaţiei Cineaştilor (ACIN) - pentru rolul "Aglae" din "Tanase Scatiu" (1976), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001).
   
Actriţa Rodica Tapalagă a fost căsătorită cu scenograful Ion Popescu-Udrişte.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close