Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top șapte greșeli de scriere şi pronunţie

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top șapte greșeli de scriere şi pronunţie

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top șapte greșeli de scriere şi pronunţie
de M.Z.    |    23 Mai 2017   •   11:01

Este lipsit de farmec să scriem şi să pronunţăm greşit cuvinte importante din limba română. E ca şi cum avem o apariţie perfectă în societate, haine minunate, accesorii nemaipomenite, până când deschidem gura. Şi spunem „repercursiune". 

Ana Iorga a prezentat marți, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3, topul celor mai cumplite șapte păcate de scriere şi pronunţie. 

Spunem corect „reper-cusiune", „nu repercursiune". Cuvântul nu se leagă etimologic şi formal de „incursiune" sau „excursiune", care poate că ne influenţează atunci când adăugăm un R. Aşadar, corect e reper-cusiune. 

Şi „preşe-dinţie", nu „preşe-denţie". Preşedinte - preşedinţie, e simplu. Este una dintre cele mai frecvente greşeli. 

Corect spunem „cunoştinţă", nu „cunoştiinţă". Ne place nouă ştiinţa, dar „cunoştinţă" nu conţine substantivul „ştiinţă", aşa că nu scriem şi nu pronunţăm cu doi de ”i”. 

Dacă vă număraţi printre cei care au „buletin de in-dentitate" sau aveţi cunoştinţe care pretind că au, luaţi degrabă măsuri: spunem „i-dentitate", nu „indentitate". Printr-o nefericită magie, complet nefericită, unii anticipează N-ul din interior şi mai adaugă unul mai devreme. Greşit. 

Tot din seria „să mai punem o literă, ca să fim siguri" mai avem formele „complect" şi „a complecta". Uitaţi aceste orori. Spunem şi scriem „complet" şi „a completa", nu complect şi a complecta. 

Şi nici nu „trans-versăm", ci „traversăm". A traversa seamănă cu „transversal", dar nu e acelaşi lucru, aşa că nu trebuie să ne lăsăm influenţaţi de forma adjectivului. 

Ultimul cuvânt de groază de azi este „celălant". Nu există „celă-lant", doar „celălalt". 

 

Top șapte greșeli de scriere şi pronunţie

Greşit: repercursiune
Corect: repercusiune

Greşit: preşedenţie
Corect: preşedinţie

Greşit: cunoştiinţă
Corect: cunoştinţă 

Greşit: indentitate
Corect: identitate

Greşit: complect
Corect: complet

Greşit: a transversa
Corect: a traversa

Greşit: celălant
Corect: celălalt

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close