Antena 3 CNN Actualitate Igienizări de milioane de euro în sistemul spitalicesc care își omoară pacienții prin infestare

Igienizări de milioane de euro în sistemul spitalicesc care își omoară pacienții prin infestare

Igienizări de milioane de euro în sistemul spitalicesc care își omoară pacienții prin infestare
16 Dec 2015   •   17:57

In ultimii 5 ani, o singura firma a drenat milioane de euro din bugetul spitalelor bucurestene, in contul unor servicii de igienizare si dezinfectie. Printre acestea, si spitalele in care au murit cu zile, doborati de septicemie, ranitii focului de la clubul Colectiv.

Unitatile sanitare din Bucuresti cheltuiesc bani multi pentru curatenie, insa o fac in asa fel incat de pe urma acestor investitii profita in primul rand o companie privata, careia i se pun in brate contracte uriase, fara filtrul unor licitatii care sa asigure o competitie reala de piata, se arata intr-o ancheta Rise Project, preluată de ziare.com.

Ferestre, usi, noptiere, paturi, podele si orice altceva peste care poate aluneca un mop sau o laveta au fost lustruite, pe sume mari de bani, de societatea Universal Med Cleaning (UMC), din 2010 incoace.

Toate obiectele si instrumentele dintr-un spital care intra in contact doar cu pielea pacientilor - nu si cu sangele lor - sunt igienizate, pe scara mare, la nivelul Bucurestiului, de aceasta companie privata.

Reporterii RISE Project au inventariat aproximativ 20 de acorduri cadru incheiate intre unitati sanitare din Bucuresti si UMC. Totalul sumelor stipulate in aceste contracte este ametitor: aproximativ 38 de milioane de lei - circa 9 milioane de euro, in ultimii cinci ani.

Cea mai mare parte a licitatiilor pe care UMC le-a castigat la spitalele din Bucuresti au fost adjudecate fluierand, din pozitia de unic ofertant. A participat singura la licitatii si, fara emotii, le-a castigat.

In cateva cazuri, in care a avut, totusi, concurenti, acestia au fost descalificati de catre organizatorii licitatiilor, fiindca nu indeplineau criteriile impuse in caietul de sarcini.

Citește mai mult AICI.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close