Antena 3 CNN Actualitate Social După şase luni de când a devenit obligatoriu, cardul de sănătate nu poate fi folosit

După şase luni de când a devenit obligatoriu, cardul de sănătate nu poate fi folosit

După şase luni de când a devenit obligatoriu, cardul de sănătate nu poate fi folosit
Sursa foto: Foto: pixabay.com
16 Ian 2016   •   15:12

După numai şase luni de când a devenit obligatoriu, cardul de sănătate NU poate fi folosit. Softul aferent are grave probleme de funcţionare şi nu poate fi reparat pentru că deja a expirat contractul iniţial de mentenanţă, încheiat cu firma care a implementat programul în 2012. 

 
A fost scos la licitaţie un nou contract, dar nu s-a înscris nimeni. 
 
Între timp, medicii se plâng că nu pot face consultaţii din cauza problemelor constante cu cardul de sănătate, iar pacienţii pierd ore întregi la cabinetele medicale.
 
Deşi statul a plătit peste 180 de milioane de euro, medicii şi pacienţii se plâng de disfuncţionalităţi constante în sistemul electronic de sănătate.  
 
Una dintre probleme ţine de mentenanţa programului care asigură gestionarea cardurilor de sănătate. 
 
Casa Naţională de Asigurări a organizat o licitaţie în iunie 2015 pentru atribuirea contractului de mentenanţă, însă nu s-a înscris nicio firmă. 
 
Conform unor surse, motivul ar fi fost preţul mult prea mic şi administrarea unui sistem cu probleme. Din august 2015, de când licitaţia a fost anulată, şi până în prezent, mentenanţa a fost asigurată cu forţe proprii, după cum spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări. 
 
Lipsa unei mentenanţe corecte a sistemului creează numeroase probleme, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte cu orele pentru o consultaţie, sau să întâmpine dificultăţi la eliberarea reţetelor. 
 
De asemenea, din cauza problemelor cu cardul de sănătate, consultaţiile durează cel puţin o oră. Multe carduri de sănătate, eliberate de către casă ajung direct blocate la pacienţi, pentru că nu sunt înregistrate în sistem. 
 
O altă problemă în lipsa mentenanţei o reprezintă securitatea datelor personale ale pacienţilor.
 
Sistemul Informatic Integrat de Sănătate a întâmpinat de la bun început probleme. Ba mai mult, una dintre firmele căruia i-a fost atribuit contractul şi care ar fi trebuit să se ocupe de mentenanţa programelor, a fost băgată în insolvenţă la sfârşitul anului 2014, înainte ca sistemul să devină operaţional.

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close