Antena 3 CNN Actualitate Social Cum se mobilizează autorităţile în contextul atenţionării codului portocaliu de viscol şi ninsori

Cum se mobilizează autorităţile în contextul atenţionării codului portocaliu de viscol şi ninsori

Cum se mobilizează autorităţile în contextul atenţionării codului portocaliu de viscol şi ninsori
Sursa foto: Foto: pixabay.com
16 Ian 2016   •   13:18
În contextul atenționărilor-avertizărilor de Cod Galben și Portocaliu, prin care sunt prognozate intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol, emise ieri de către Administrația Națională de Meteorologie, valabile de astăzi, de la ora 20.00 și până duminică la ora 20.00, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităților subordonate din județele vizate să ia măsurile necesare pentru prevenirea şi gestionarea producerii unor eventuale situații de urgenţă, se arată într-un comunicat al IGSU remis antena3.ro
 
Începând cu această dimineață, peste 4.000 pompieri cu 600 mijloace tehnice specifice sunt pregătiți să intervină în sprijinul autorităţilor administrației publice locale și populației din județele aflate sub coduri meteorologice.
 
Totodată, la intrarea în vigoare a avertizării de Cod Portocaliu, la nivelul celor 11 inspectorate pentru situații de urgență din județele vizate, vor fi activate grupele operative şi va fi asigurată rezerva de personal, pentru intervenţia imediată.
 
La eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, inspectoratele pentru situații de urgență sunt pregătite să intervină cu cele 13 autovehicule şenilate cu capacitate de trecere mărită de care dispun, în sprijinul acestora putând fi solicitate alte 7 astfel de mijloace ale CNADNR.
 
Pentru gestionarea, în cele mai bune condiții, a situațiilor care pot apărea pe timpul manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, IGSU a dispus dislocarea mai multor categorii de autospeciale (autovehicule cu șenile, autofreze și autospeciale pentru transport personal și victime multiple) în zonele vizate, de la județele care nu se află sub incidența atenționărilor de vreme rea.
 
De asemenea, în județele AB, CS, HD, HR, IS, MS, NT și SB sunt pregătite detașamente de pompieri care se vor deplasa, la nevoie, în zonele afectate de fenomenele periculoase.
 
Pentru siguranța lor, recomandăm cetățenilor să evite pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, dar dacă, totuși, deplasarea este necesară, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip etc.). Nu în ultimul rând, este important să se urmărească buletinele meteorologice și recomandările autorităţilor. 
 
Situaţia înregistrată la nivel național și evoluția fenomenelor meteorologice periculoase sunt atent monitorizate prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
 

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close