Antena 3 CNN Actualitate Urmașul unui fost deținut politic, prima reacție la sentința în cazul Vișinescu

Urmașul unui fost deținut politic, prima reacție la sentința în cazul Vișinescu

Urmașul unui fost deținut politic, prima reacție la sentința în cazul Vișinescu
Sursa foto: Foto: pixabay.com
10 Feb 2016   •   15:51

Anca Cernea, fiica fostului deținut politic Ioan Bărbuș, a declarat miercuri că nu dorește ca torționarul Alexandru Vișinescu să sufere în închisoare și speră ca acesta să mediteze în celulă și poate va cere iertare pentru ceea ce a făcut.

"Noi nu ne dorim să sufere Vișinescu. Dacă vrea Dumnezeu, poate acolo în celulă o să mediteze și poate cere iertare, măcar așa în secret în sufletul lui și se mântuiește. Ideea este ca în fața societății românești să fie puse clar niște delimitări, cine sunt modelele și cine sunt criminalii", a declarat Cernea, imediat după ce judecătorii de la instanța supremă l-au condamnat definitiv pe Alexandru Vișinescu la 20 de ani închisoare, informează Agerpres.

Anca Cernea a precizat că a fost șocată de faptul că unul dintre cei trei judecători a considerat că Vișinescu nu ar trebui condamnat, pe motiv că faptele de care este acuzat s-au prescris.

"Pentru noi contează mult mai mult faptul că crimele lui Vișinescu au fost definite drept crime de către instanța supremă. Ce este șocant pentru noi este opinia separată. Nu m-am așteptat ca o astfel de mentalitate să fie încă prezentă în justiția română. Din fericire, opinia separată a fost minoritară. Vișinescu nu a fost chiar ca un gardian obișnuit. El are o anumită reprezentativitate pentru acel regim criminal și este foarte importantă condamnarea lui, nu pentru anii de pușcărie efectiv. Faptul că el a cerut să i se mențină gradele militare arată că el nu a înțeles nimic din partea morală, asta e cel mai dureros. Asta este tragedia lui", a mai spus Anca Cernea.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vișinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 20 de ani de închisoare pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deținuților politici.

Instanța supremă a respins atât apelurile declarate de Alexandru Vișinescu, de cele trei părți civile — Nicoleta Eremia, Elena Iacob și Anca Cernea, cât și de părțile responsabile civilmente — Ministerul de Interne, ANP și statul român prin Ministerul Finanțelor Publice, fiind menținută condamnarea dată în iulie 2015 de Curtea de Apel București.

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close