Antena 3 CNN Economic INCOME: Compania Romgaz a fost listată la bursa din Londra

INCOME: Compania Romgaz a fost listată la bursa din Londra

INCOME: Compania Romgaz a fost listată la bursa din Londra
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Noi 2013   •   14:21
Compania Romgaz Mediaş a fost listată cu succes la Bursa din Londra. Acţiunile Romgaz au deschis cu 19,5 % peste preţul din tranşa mare a ofertei.

În primele două minute de la listare au fost rulate peste 300 de mii de acţiuni. Prezent la eveniment, premierul Victor Ponta a declarat că asistăm la o premieră pentru economia romanească.
 
La Londra, prima acţiune s-a vândut cu aproape 11 dolari, cu 15% peste pretul din ofertă. În Bucureşti, a fost bătaie pe acţiuni. Cererea investitorilor mici a fost de 18 ori mai mare faţă de oferta statului, ceea ce inseamna ca cei care au vrut să cumpere 100 de acţiuni, au putut lua doar 8. Dar câştigul a fost impresionant: au cumpărat acţiuni cu 28,5 lei şi au câştigat deja 22% la numai o oră de la începerea tranzacţionării pe bursă.
 
Statul român a vândut 15% din acţiunile Romgaz prin oferta iniţială pe Bursă, pentru 400 de milioane de Euro, diluandu-si participatia la 70%. Romgaz este cea mai mare companie care se listeaza pe bursa de la Bucureşti în ultimii zece ani fiind pe al doilea loc în clasamentul celor mai valoroase companii locale listate, după OMV Petrom.

Procesul de listare al companiilor de stat pe bursele din ţările europene va continua şi la anul fiind unul dintre angajamentele luate de Romania în faţa Fondului Monetar International. 

Andrei Rădulescu, analist financiar, a dezbătut, cu Adrian Măniuţiu, în emisiunea Income, listarea Romgaz la Bursa din Londra şi efectele acesteia. 

×
Subiecte în articol: bursa Londra Romgaz actiuni tranzactii
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close