Antena 3 CNN Actualitate Media Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză

Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză

Decesul "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, în presa franceză
Sursa foto: Foto: lemonde.fr
18 Aug 2013   •   15:06

Presa franceză scrie, duminică, despre decesul "regelui" autoproclamat al romilor, românul Florin Cioabă, într-un spital din Turcia în urma unui infarct, preluând o ştire AFP, scrie Mediafax.
   
Ştirea AFP, publicată duminică după-amiază, a fost preluată rapid de mai multe ziare importante din Franţa, între care Liberation, Le Point sau Le Figaro, precum şi de televiziunea France24 şi de site-ul belgian sudinfo.be.
   
Cioabă, în vârstă de 58 de ani, a fost internat în stare gravă, marţi, într-un spital din Antalya, în sudul Turciei, unde îşi petrecea vacanţa.
   
Fiul lui Ion Cioabă, liderul respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, Florin Cioabă s-a autoproclamat "regele ţiganilor din lumea întreagă" în 1997.
   
El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, Cioabă a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea.
   
În faţa criticilor, el a promis să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi.
   
Cioabă a încurajat familiile rome să rupă cercul vicios al sărăciei trimiţându-şi copiii la şcoală, în timp ce nivelul de şcolarizare în rândul acestei minorităţi este inferior mediei naţionale.

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioabă a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya, unde medicii îi montaseră, vineri, un dispozitiv care să-i ajute inima să pompeze sânge.




×
Subiecte în articol: florin cioaba
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close