Antena 3 CNN Externe Agricultorii din toată Europa protestează la Bruxelles pentru o politică agricolă corectă şi prietenoasă cu mediul

Agricultorii din toată Europa protestează la Bruxelles pentru o politică agricolă corectă şi prietenoasă cu mediul

Agricultorii din toată Europa protestează la Bruxelles pentru o politică agricolă corectă şi prietenoasă cu mediul
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
19 Sep 2012   •   18:09

Agricultori şi militanţi de pe tot continentul s-au adunat miercuri la sediul Uniunii Europene de la Bruxelles pentru a cere o politică alimentară care să fie mai corectă cu micii fermieri şi mai prietenoasă faţă mediu şi cu ţările în curs de dezvoltare, informează AP, citat de Agerpres.

Sute de protestatari, veniţi fie cu tractoare, fie cu bicicleta sau pe jos, în cadrul marşului Good Food, s-au adunat pentru un picnic în masă în faţa Parlamentului European din capitala belgiană, unde se află în discuţie o reformă a costisitorului sistem agricol paneuropean.

De la mişcarea culinară Slow Food la grupul ecologist Friends of the Earth (Prietenii Pământului - n.r.) opt mişcări importante au decis organizarea acestui marş cu obiectivul de a face presiuni în favoarea unei revizuiri drastice a actualei politici agricole, care să descurajeze o agricultură de tip industrial.

Sloganul sub care s-a reunit această coaliţie de mişcări este "Politica agricolă a UE trebuie schimbată fundamental", în contextul în care după 2013 urmează să fie lansat un nou program agricol comunitar pe şapte ani.

Protestatarii acuză faptul că agricultura practicată în prezent în cadrul Uniunii celor 27 este orientată în prea mare măsură către marii producători, în detrimentul fermelor mici, de familie, şi arborează pancarte concludente în acest sens: "Mărimea contează" sau "Nu mega-cocinilor!".

Comisia Europeană a făcut o serie de propuneri vizând promovarea creării de locuri de muncă şi a creşterii în zonele rurale, pentru a se asigura că cei 16,7 milioane de agricultori din blocul comunitar pot ocupa în continuare un loc predominant în agricultura mondială, însă protestatarii adunaţi miercuri la Bruxelles au propria lor viziune.

"Vrem condiţii corecte pentru agricultori, zone rurale mai ecologice şi renunţarea la politicile care îi afectează pe cei săraci din ţările în curs de dezvoltare", a declarat Stanka Becheva, de la Prietenii Pământului.

Factorii de decizie de la Bruxelles - între care se numără pentru prima dată şi Parlamentul European - dezbat în prezent viitorul PAC (Politica agricolă comună - n.r.) pentru următorii şapte ani, în cadrul negocierilor privind un buget de circa o mie de miliarde de euro ce ar trebui să se încheie până la sfârşitul acestui an, dar prelungirea crizei economice pune sub semnul întrebării un compromis rapid. Doar propunerile bugetare pentru agricultură se ridică la circa 390 miliarde de euro.

Marşul Good Food, pornit din Austria în august pe biciclete şi căruia i s-au alăturat pe parcurs participanţi din Germania, Franţa, Olanda şi Belgia, susţine între altele practici agricole mai corecte şi mai ecologice, încetarea speculei cu alimente şi susţinerea producţiei locale de nutreţuri în defavoarea importurilor de soia pentru hrana şeptelului european. În total, la el iau parte peste 80 de organizaţii din 15 ţări.

Pe lângă 'brunch-ul' de protest din faţa Parlamentului European, această etapă finală a marşului mai cuprinde o conferinţă a societăţii civile ce are loc în interiorul clădirii legislativului.

×
Subiecte în articol: agricultura
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close