Antena 3 CNN Externe Alertă în Franţa. Încă o centrală nucleară, survolată de avioane fără pilot

Alertă în Franţa. Încă o centrală nucleară, survolată de avioane fără pilot

Alertă în Franţa. Încă o centrală nucleară, survolată de avioane fără pilot
Sursa foto: Foto: green.blogs.nytimes.com
05 Ian 2015   •   08:36

Zborurile misterioase deasupra centralelor nucleare din Franţa, care s-au intensificat în această toamnă, au reapărut în acest weekend. Autorităţile franceze au reperat mai multe aeronave suspecte, probabil avioane fără pilot, sâmbătă, la un complex atomic din estul ţării, relatează AFP.

Agenţii săi de securitate ai centralei Nogent-sur-Seine, din provincia Champagne, au observat cu o zi înainte "două obiecte zburătoare survolând rezerva funciară din zona centralei". Jandarmeria a fost alertată ulterior.
   
Franţa deţine al doilea parc nuclear din lume, cu 58 de reactoare repartizate în 19 centrale.
   
În lunile octombrie şi noiembrie, 18 zboruri au fost detectate deasupra sau în apropierea diferitor instalaţii, unele simultan, acreditând ipoteza unei acţiuni coordonte de către persoane ale căror identitate şi motivaţii rămân o enigmă.
   
Cazul a relansat dezbaterea asupra securităţii instalaţiilor nucleare din Franţa, Guvernul dând asigurări că nu există nicio temere, în timp ce Greenpeace, care dă asigurări că nu are nimic de-a face cu aceste operaţiuni, acuză autorităţile că "minimalizează" pericolul.
   
Survolarea centralelor nucleare este interzisă pe o rază de cinci kilometri şi la altitudinea de 1.000 de metri în jurul instalaţiilor.
   
Spaţiul aerian deasupra centralelor nucleare este supravegheat de aviaţia militară, în urma unui acord cu EDF. Toate cele 58 de reactoare ale Franţei sunt exploatate de EDF.



×
Subiecte în articol: centrala nucleara
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close