Antena 3 CNN Externe Banca Mondială: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza încălzirii climatice. Trebuie să luăm măsuri rapide

Banca Mondială: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza încălzirii climatice. Trebuie să luăm măsuri rapide

Banca Mondială: Milioane de oameni vor suferi de foame din cauza încălzirii climatice. Trebuie să luăm măsuri rapide
24 Noi 2014   •   11:42

Banca Mondială avertizează că încălzirea climatică riscă să agraveze "considerabil" sărăcia pe glob, afectând recoltele agricole şi ameninţând securitatea alimentară a milioane de persoane, relatează AFP.

"Fără o acţiune puternică şi rapidă, încălzirea (...) şi consecinţele ei ar putea agrava considerabil sărăcia în numeroase regiuni de pe glob", avertizează instituţia într-un raport.

Evenimente climatice "extreme" care au loc în prezent "o dată la un secol" ar putea deveni "noua normă climatică", avertizează instituţia. Banca Mondială trage un semnal de alarmă mai ales în privinţa a trei regiuni de pe glob: America Latină, Orientul Mijlociu şi Europa de Est.

Potrivit raportului publicat de Banca Mondială, randamentul culturilor de soia ar putea scădea cu 30 până la 70 la sută în Brazilia, iar cele de grâu riscă să se reducă la jumătate în America Centrală sau Tunisia.

"Consecinţele pentru dezvoltare vor fi grave cu un declin în ceea ce priveşte recoltele, un regres al resurselor acvatice, o creştere a nivelului apelor şi vieţile a milioane de persoane puse în pericol", susţine Banca Mondială, adăugând că populaţiile "cele mai sărace" şi cele mai "excluse social" vor fi primele victime.

"Este clar că nu putem continua pe această cale a emisiilor (de dioxid de carbon, n.red.) tot mai mari şi necontrolate", scrie preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, în momentul în care mobilizarea pe tema climei pare să se revigoreze.

Cele două ţări cele mai poluante de pe planetă, Statele Unite şi China, au încheiat un acord inedit pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon.

În urma unor tratative îndelungate, Fondul Verde al ONU tocmai a primit 9,3 milioane de dolari şi va putea începe să ajute ţările sărace să lupte împotriva încălzirii climatice.

Dar Banca Mondială asigură că trebuie să se meargă mai departe, mai ales petru atingerea scopului de eradicare a sărăciei extreme până în 2030.

Obiectivul se anunţă deja ca fiind "complicat" într-o lume cu plus 2 grade Celsius, dar ar putea fi pur şi simplu imposibil de atins în cazul unei creşteri cu 4 grade Celsius a temperaturilor.
 

 

 

×
Subiecte în articol: banca mondiala sărăcie
Parteneri
Un criminal în serie va fi eliberat din închisoare
x close