Antena 3 CNN Externe Britanicii vor să-i lase fără carnet de conducere pe diabetici

Britanicii vor să-i lase fără carnet de conducere pe diabetici

Britanicii vor să-i lase fără carnet de conducere pe diabetici
Sursa foto: Foto: eautocare.ro
de M.Z.    |    23 Aug 2011   •   21:43

Britanicii vor să-i lase fără carnet de conducere pe diabetici. Practic, interpretează excesiv o decizie a Comisiei Europene care le interzice celor care fac repetate crize glicemice să se urce la volan.

Comisia Europeană spunea clar în 2009, că diabeticii care fac două crize hipoglicemice într-un an nu au voie să conducă. Britanicii au ignorat până anul acesta prevederea, iar acum se gândesc să o pună în practică într-o variantă mai strictă. Adică, îi lase fără permis pe toţi cei un milion de oameni, care se tratează cu insulină.

În România, hotărârea europeană se aplică de anul trecut şi într-o variantă mai permisivă. Şi autorităţile noastre ar putea lua în calcul modelul englezesc, mai ales că acum se lucrează la un nou Cod Rutier.

"Avem aprobate două ordine de ministru în acest sens. Unul se referă la lista unităţilor autorizate pentru examinarea potenţialilor conducători auto, iar celălalt se referă la normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii conducători auto", a declarat Oana Grigore, purtător de cuvânt la Ministerul Sănătăţii.

Autorităţile europene au decis să-i controleze drastic pe diabeticii care conduc după ce au constatat că aproximativ 3% din accidentele din Uniune se produc din cauza comelor glicemice. Adică, diabeticul care nu-şi ia insulina la timp îşi pierde pentru un moment cunoştinţa. Suficient să-şi curme viaţa sau să ucidă alţi oameni.

Acum, în România, retragerea permisului auto al unui diabetic depinde doar de medicul său de familie. Numai doctorul poate anunţa poliţia dacă pacientul este sau nu apt să conducă. Până astăzi nu a existat nici măcar o singură situaţie de acest fel.

"În situaţia în care Poliţia este sesizată că unul dintre deţinătorii unui permis de conducere suferă de o boală incompatibilă cu calitatea de conducător auto, atunci procedăm potrivit legii şi îi ridicăm permisul", a declarat cms-şef Paul Toma, de la Poliţia Rutieră.

Carnetul poate fi redobândit pe baza unui certificat medico-legal, care atestă că starea persoanei în cauză s-a ameliorat.

"Un bolnav de diabet bine controlat poate primi carnet de conducere, exceptând acele cazuri care au complicaţii cronice - retinopatia este una dintre ele", a precizat prof. dr. Constantin Târgovişte, directorul Institutului Naţional de Diabet.

Şi SUA au reguli clare când vine vorba de diabetici la volan. În unele state, este interzis şofatul pentru cei care au două crize hipoglicemice severe pe an, în timp ce în restul statelor, legea se aplică pentru toate categoriile de diabetici.

 






 

×
Subiecte în articol: carnet de conducere Marea Britanie
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close