Antena 3 CNN Externe Bulgarii au scăpat de problema algelor de pe litoral. Vezi ce soluţie au găsit vecinii noştri de la sud

Bulgarii au scăpat de problema algelor de pe litoral. Vezi ce soluţie au găsit vecinii noştri de la sud

Bulgarii au scăpat de problema algelor de pe litoral. Vezi ce soluţie au găsit vecinii noştri de la sud
Sursa foto: Foto:Intact Images
20 Iul 2011   •   23:29

Bulgarii sunt mai buni decât noi până şi la strânsul algelor. Vecinii noştri din sud au găsit metoda ideală pentru a-şi păstra plajele curate şi frumos mirositoare. Au montat plase de colectare a algelor, care astfel nu mai ajung pe ţărm. Noi nu suntem în stare să facem asta. Şi nici nu intuim potenţialul comercial al vegetaţiei marine.

La Mamaia, căldura din ultimele zile a făcut ca algele să se înmulţească peste măsură, iar curenţii le-au adus la mal. În câteva zile s-au adunat zeci de tone şi, cum nimeni nu le-a adunat, au început să putrezească.

Conform biologilor, nordul litoralului este cel mai afectat, din cauza reliefului. Acolo, fundul mării este plat, iar algele se pot desprinde mai uşor.

Soluţii pentru problema algelor se găsesc, exemplul vecinilor de la sud este cât se poate de concludent. Pe litoralul bulgar au fost montate plase de protecţie, care nu permit algelor să ajungă la mal. Pe lângă faptul că varianta plaselor este mai puţin costisitoare decât strângerea algelor de pe plajă cu utilaje, turiştii nu sunt deranjaţi în niciun fel de alge. Mai mult decât atât, multe companii farmaceutice sunt interesate să cumpere algele, dar, cum în România s-au lovit de birocraţie, au ajuns să le cumpere de la bulgari.

Munte de alge greu cât 200 de avioane. La vecinii bulgari nu sunt nici alge, nici plaja nu miroase. E drept, ei sunt şi mai norocoşi, nu doar prevăzători. Şi-au pus plase, dar şi relieful subacvatic îi ajută. Alegele se prind mai bine de fundul mării şi nu mai ajung pe mal.

 


 

×
Subiecte în articol: România litoral alge Bulgaria
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close