Antena 3 CNN Externe Război civil în Egipt: Cel puţin un mort şi 600 de răniţi, în urma violenţelor - IMAGINI LIVE

Război civil în Egipt: Cel puţin un mort şi 600 de răniţi, în urma violenţelor - IMAGINI LIVE

Război civil în Egipt: Cel puţin un mort şi 600 de răniţi, în urma violenţelor - IMAGINI LIVE
Sursa foto: Foto: AFP / Mediafax
02 Feb 2011   •   13:30

Confruntări violente în Piaţa Tahrir din Cairo, între simpatizanţii lui Hosni Mubarak şi protestatarii care cer demisia preşedintelui egiptean. Mii de simpatizanţi ai preşedintelui Hosni Mubarak au reuşit să intre în Piaţa Tahrir, în ciuda baricadelor realizate de militari. Şi în Alexandria au avut loc confruntări între cele două tabere.

Susţinătorii lui Mubarak consideră că liderul egiptean a făcut suficiente concesii şi că ar trebui să plece din funcţie atunci când va dori el, informează Sky News.

Conflictele au loc în ciuda faptului că armata îi anunţase pe protestatari că solicitările lor au fost auzite şi că trebuie să se întoarcă la casele lor.  Opoziţia îndeamnă populaţia să iasă în stradă şi să participe vineri la o manifestaţie de amploare.

URMĂRIŢI AICI IMAGINI ÎN DIRECT DE LA PROTESTELE DIN EGIPT

Update 23:30 - Încă au loc lupte în jurul Pieţei Tahrir, în special în preajma Muzeului Naţional al Egiptului. Oamenii aruncă în continuare cu cocktail-uri Molotov. Din când în când se aud focuri sporadice de armă dintr-o parte în alta a pieţei. Focurile de armă ar putea veni de la soldaţii care încearcă să oprească oamenii să se caţere pe tancurile lor, relatează BBC.

Update 23:00 - Secretarul de stat american Hillary Clinton a discutat cu vicepreşedintele Omar Suleiman. Ea a cerut guvernului să investigheze violenţele din centrul oraşului Cairo şi să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, relatează BBC, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al departamentului de stat american, PJ Crowley.

Update 22:33 - Ministrul egiptean al Sănătăţii, Ahmed Hosni, a declarat agenţiei de presă Mena, citată de BBC, că 611 oameni au fost răniţi în urma violenţelor de miercuri. Ministrul Sănătăţii anunţase anterior că o persoană a fost ucisă în urma ciocnirilor dintre demonstranţi pro şi contra lui Mubarak, de la Cairo.

Update 21:50 - Un consilier apropiat preşedintelui Hosni Mubarak a declarat pentru BBC că preşedintele este hotărât să nu dea curs cererilor de a renunţa la putere imediat.  

Update 20:45 - Autorităţile egiptene le cer oamenilor să evacueze Piaţa Tahrir. Cel puţin un om a murit, şi alţi 600 au fost răniţi în urma ciocnirilor de stradă. Armata a intervenit cu tunuri de apă.  

Update 20:20 - Oana Dobre, corespondent Jurnalul Naţional: manifestanţii pro Mubarak nu au reuşit să ajungă încă în piaţă. Tocmai s-a terminat o nouă încercare a manifestanţilor de a intra în piaţă. Au fost 10 minute în care civilii din piaţă au tras asiduu cu arme Kalaşnikov în cei care încercau să intre. Există mai multe puncte în jurul pieţei prin care manifestanţii încearcă să spargă baricadele. Lucrurile sunt cât se poate de tensionate şi violente. Manifestanţii anti Mubarak au o atitudine anti-CNN, din cauza felului în care au relatat evenimentele. Cristian Botez, ziarist freelnacer: de la ora 13 am asistat până spre seară la scene terifiante care au atins cotele unui adevărat măcel. Am ajuns şi în liniile directe unde se schimbau pietre şi bolovani. Când taberele se alergau una pe cealaltă, fiecare reuşea să mai ia un ostatic din tabăra adversă. De regulă aceştia erau bătuţi chiar şi de femei. Mai mulţi susţinători ai lui Mubrak s-au urcat pe terasa unui bloc şi au început să arunc în mulţime cu pietre, prin surprindere. Piaţa este devastată total, nu mai este piatră de pavaj una lângă alta

Update 20:00 - Carmen Avram, corespondent Antena 3: Situaţia se va calma treptat, revolta a fost înfrântă. În toată această perioadă cei din piaţă nu au avut un lider, a fost un protest spontan. Din acest moment încolo nu mai au nicio şansă de reuşită. Nu e clar cine conduce acum armata.  

Update 19:30 - Soldaţi în maşini descoperite strigă la oameni să se adăpostească, să intre în case, potrivit corespondentului al-Jazeera.  

Update 18:25 - Pe o stradă de lângă Muzeul Egiptului a izbucnit un foc şi un altul în clădirea de vis-a-vis. Încă nu se ştie dacă focul s-a extins şi în celebrul muzeu, potrivit BBC.  

Două cocktail-uri Molotov au fost aruncate în Muzeul Egiptean, în apropierea protestatarilor, atât pro cât şi contra regimului Mubarak, anunţă AFP.

Război civil în Cairo. Egiptenii, mai furioşi ca oricând


Update 18:00 - Oana Dobre, Jurnalul Naţional: În zona pieţei Tahir este un grup imens de oameni care strigă şi se lovesc. Mai devreme oamenii s-au strâns la muzeu. Oamenii au găsit la unele persoane legitimaţii de poliţişti. Oamenii sunt convinşi că lucrurile vor merge înspre rău odată cu căderea nopţii.

Update 17:25 - Cristian Botez, freelancer: sunt sute de răniţi, la fiecare 10 secunde apare un nou rănit, cele două părţi se confruntă în atacuri succesive, aruncă cu boovani cu pietre, din când în cand este adus un susţ al lui mubarak, am senzaţia că voi asista la un linşaj. Nici copii nu scapă de furia mulţimii. Sunt tancuri şi vehicule blindate peste tot.

Update 17:10 - Oana Dobre, corespondent Jurnalul Naţional: Mă aflu aproape de zona baricadelor. Am auzit focuri de a rmă, şi apoi prin piaţă au început să vină oameni răniţi din care curgea sânge. Adversarii lui Mubarak erau aceiaşi care îi aduceau la medic pe cei pe care i-au rănit, spuneau că merită această bătaie pentru că îl susţin pe Mubarak. Am văzut şi acei cai, care au fost confiscaţi de manifestanţii anti regim din Egipt. Caii sunt încă aici.

Soldaţii care păzesc piaţa sunt dezorientaţi, ne-au spus că sufletul lor este împărţit. Sunt alături de manifestanţi dar, dacă li se cere, vor trage în ei.

În piaţa Tahir sunt acum zeci de mii de manifestanţi şi continuă să vină oameni, care sunt din ce în ce mai furioşi. Şi numărul susţinătorilor lui Mubarak este din ce în ce mai mare.

Armata a tras focuri de armă în aer, în piaţa Tahir


Update 16:45 - France Press: Armata a tras focuri de armă în aer, în piaţa Tahir, pentru a pune capăt confruntărilor.

Update 16:15
- Sky News: La Cairo s-au auzit focuri de armă.

Corespondentul Antena3: aici este un haos cumplit, protestatarii împotriva regimului Mubarak îi acuză pe susţinătorii preşedintelui că sunt înarmaţi, nu au arme de foc ci arme albe, cuţite şi săbii, iar mai devreme am asistat cum un grup al susţinătorilor preşedintelui, călare pe cămile şi pe cai, năvălea în grupurile de opozanţi ai regimului.



Update 16:00 - În ciocnirile din apropierea pieţei Tahir oamenii aruncă în oponenţi cu pietre sau orice altceva găsesc, potrivit Guardian.co.uk. Protestatarii antiguvernamentali au arătat reprezentanţilor televiziunii al-Jazeera carduri de identitate ale unor poliţişti, pe care spun că le-au confiscat de la atacatori.

Update 15.30 - Al Jazeera: Armata foloseste difuzoare pentru a le spune protestatarilor să înceteze violenţele.

Update 15.05 -Serviciile de internet sunt din nou disponibile în Egipt, scrie Al Jazeera, după ce în urmă cu cinci zile acestea fuseseră oprite.

Update 15.00-
Mai mulţi oameni au fost răniţi în timpul conflictelor, informează AFP. Poliţişti în civil ar fi intrat în forţă în Piaţa Tahrir.

Update 14.50
- Reporter The Guardian: "Am văzut persoane înarmate cu cuţite. Protestatarii sunt pregătiţi pentru confruntări sângeroase".



Update 14.45 - Mii de oameni continuă să sosească în Piaţa Tahrir, anunţă corespondentul Antena 3. Mulţimea creşte cu fiecare minut.

Update 14.35 - Grenade lacrimogene au fost aruncate în mulţime, potrivit corespondentului Antena 3. Un reporter Al Jazeera susţine că a văzut un om cu capul zdobit.

Update 14.25
- BBC confirmă că în Piaţa Tahrir au loc ciocniri violente între suporterii lui Mubarak şi protestatari.

Update 14.20
- Potrivit The Guardian, ciocniri violente au loc între cele două tabere. Militarii nu intervin în conflict.
 
Hosni Mubarak a anunţat marţi seară că nu mai candidează la preşedinţia Egiptului. Preşedintele american Barack Obama a fost cel care l-a determinat pe liderul egiptean să ia această decizie.

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL AL DISCURSULUI LUI MUBARAK
 


În ciuda anunţului făcut de Mubarak, o parte dintre protestatari vor ca acesta să plece imediat. Oamenii promit că vor rămâne în stradă atât cât va fi nevoie. Peste 300 de manifestanţi au murit în timpul protestelor care au început în urmă cu mai bine de o săptămână.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Egipt sunt programate în luna septembrie. Până în prezent, oficialii egipteni au lăsat să se înţeleagă că Mubarak avea de gând să candideze din nou. Hosni Mubarak se află la putere de peste 30 de ani.
 




×
Subiecte în articol: Egipt protestatari Hosni Mubarak
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close