Antena 3 CNN Externe Der Spiegel: BCE analizează plafoane pentru costurile de finanţare ale ţărilor din zona euro

Der Spiegel: BCE analizează plafoane pentru costurile de finanţare ale ţărilor din zona euro

Der Spiegel: BCE analizează plafoane pentru costurile de finanţare ale ţărilor din zona euro
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
20 Aug 2012   •   16:18

Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul stabilirea unor plafoane asupra randamentelor obligaţiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpărarea nelimitată de titluri de către instituţie de pe piaţa secundară, potrivit revistei Der Spiegel, informaţie calificată de un purtător de cuvânt al instituţiei drept "înşelătoare", relatează Bloomberg.
   
Publicaţia a precizat că achiziţiile de obligaţiuni efectuate de bancă ar fi făcute publice imediat după efectuarea tranzacţiilor.
   
Purtătorul de cuvânt al BCE a afirmat luni că "este absolut înşelător să relatezi despre decizii care nu au fost luate, precum şi despre puncte de vedere individuale care nu au fost discutate în consiliul guvernatorilor BCE, care va acţiona strict în cadrul mandatului său".
   
El a spus că este greşit să speculezi pe marginea mărimii intervenţiilor BCE.
   
"Politica monetară este independentă şi în conformitate cu mandatul BCE", a adăugat reprezentantul BCE.
   
În prezent, randamentul obligaţiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scăzut la 6,44%, iar Italia se împrumută la mai puţin de 6%, scăderi datorate speculaţiilor din piaţă privind o posibilă intervenţie decisivă a BCE.
   
Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat la începutul lunii august că banca ar putea cumpăra obligaţiuni spaniole şi italiene în paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobânzile percepute de investitori celor două ţări. Germania sprijină propunerile lui Draghi, notând că astfel de acţiuni trebuie însoţite de respectarea unor condiţii stricte de către Roma şi Madrid.

×
Subiecte în articol: Der Spiegel banca centrala europeana
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close