Antena 3 CNN Externe După modelul Cairo, protestatarii din Siria cer demisia preşedintelui al-Assad

După modelul Cairo, protestatarii din Siria cer demisia preşedintelui al-Assad

După modelul Cairo, protestatarii din Siria cer demisia preşedintelui al-Assad
Sursa foto: Foto: bighaber.com
19 Apr 2011   •   16:46

"Siria nu este a lui Assad. Siria este o ţară de oameni liberi" declară fiica sultanului al-Atraş Paşa, care a condus revoluţia împotriva francezilor în anii '30, citată de BBC.

De săptămâni bune, oamenii au ieşit în stradă pentru a cere libertate, democraţie şi sfârşitul corupţiei. Sute de protestatari au fost arestaţi şi, conform Amnesty International, peste 200 şi-au piedut viaţa în ciocnirile violente cu forţele de ordine.

Preşedintele al-Assad a avut o reacţie dualitară faţă de proteste, pe de o parte a promis o serie de reforme pentru a calma spiritele încinse, în timp ce poliţia dispersa protestatarii făcând uz de forţă.

Peste 5.000 de persoane au ocupat piaţa centrală a oraşului Homs, după modelul pieţei Tahrir din Cairo, spunând că nu vor pleca de acolo până la demisia lui al-Assad şi implementarea reformelor cerute, informează Associated Press.

Adunarea a fost urmată de procesiunile funerare pentru cele 12 victime ale ciocnirilor de duminică, la care au participat peste 10.000 de oameni.

Susţinând că vărsarea de sânge este rezultatul acţiunilor unor grupări teroriste, care au pornit conflictele, forţele de ordine au păstrat distanţa faţă manifestanţi, ferindu-se de o nouă intervenţie.

×
Subiecte în articol: Siria homs Bashar Al Assad
Parteneri
Când vine căldura! Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza verii
x close