Antena 3 CNN Externe Emisarul internaţional pentru Siria promite o soluţie politică a conflictului "care poate fi adoptată de comunitatea internaţională"

Emisarul internaţional pentru Siria promite o soluţie politică a conflictului "care poate fi adoptată de comunitatea internaţională"

Emisarul internaţional pentru Siria promite o soluţie politică a conflictului "care poate fi adoptată de comunitatea internaţională"
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
30 Dec 2012   •   15:28

Emisarul internaţional pentru Siria Lakhdar Brahimi a declarat duminică, la Cairo, că are o propunere de soluţionare pe cale politică a conflictului "care poate să fie adoptată de către comunitatea internaţională", relatează AFP.
   
"Am vorbit despre acest plan cu Rusia şi Siria (...). Eu cred că această propunere poate să fie adoptată de către comunitatea internaţională", a declarat el în urma unei întâlniri cu Nabil al-Arabi, secretarul general al Ligii Arabe.
   
Situaţia din Siria "este foarte rea şi se deteriorează zilnic", a avertizat emisarul ONU şi Ligii Arabe. "Fie există o soluţie politică în Siria", fie ţara riscă o "somalizare", a adăugat el, referindu-se la situaţia din Somalia.
   
"Există o propunere în vederea unei soluţionări politice bazate pe Declaraţia de la Geneva care prevede un armistiţiu, formarea unui Guvern cu prerogative depline şi un plan în vederea organizării de alegeri prezidenţiale sau parlamentare", a precizat Brahimi.
   
Planul adoptat la 30 iunie de către Grupul de acţiune pentru Siria prevede formarea unui Guvern de tranziţie dotat cu puteri depline, într-o ţară devastată de 21 de luni de un conflict sângeros, dar fără să facă precizări cu privire la soarta lui Bashar al-Assad.
   
Plecarea preşedintelui este o condiţie sine qua non a opoziţiei în vederea oricărui "dialog naţional", la care invită Acordul de la Geneva.
   
Din grupul de acţiune pentru Siria fac parte cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU - Statele Unite, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie -, ţări care reprezintă Liga Arabă, Turcia, secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU şi Uniunea Europeană (UE).
   
Brahimi a efectuat sâmbătă o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov. Acesta a declarat că Brahimi şi el-însuşi sunt "întru totul de acord să spună că există în continuare şanse în vederea obţinerii unei soluţii politice" şi opririi condlictului armat din Siria.

×
Subiecte în articol: Siria propunere liga araba
Parteneri
Raisa, fetiţa de 2 ani dispărută ieri din fața casei, a fost găsită moartă
x close