Antena 3 CNN Externe Prinţul Willem-Alexander al Olandei a devenit REGE, după abdicarea mamei sale

Prinţul Willem-Alexander al Olandei a devenit REGE, după abdicarea mamei sale

Prinţul Willem-Alexander al Olandei a devenit REGE, după abdicarea mamei sale
de O.P.    |    30 Apr 2013   •   11:26

Prinţul moştenitor al Olandei, Willem-Alexander, a devenit rege, marţi la ora 10.10 (11.10 ora României), după semnarea de către mama sa, regina Beatrix, a actului de abdicare, relatează AFP.
  
Willem-Alexander, în vârstă de 46 de ani, devine primul dintr-o generaţie nouă de suverani europeni care urcă pe tron, precum şi primul moştenitor de sex masculin al tronului olandez din 1890.

Aproximativ 800.000 de vizitatori îmbrăcaţi în portocaliu ar urma să invadeze străzile din Amsterdam pentru a marca întronizarea. Tânărul rege va fi primul bărbat din 1890, după trei regine şi o regentă în ţara sa.

Acesta va fi şi primul dintr-o nouă generaţie de monarhi europeni, a căror vârstă medie este de 71 de ani, care accede la tron. După 33 de ani de domnie, regina Beatrix a semnat actul de abdicare, predând ştafeta generaţiei tinere.

Viitorul monarh a anunţat deja că el şi soţia sa de origine argentiniană Maxima (41 de ani) nu sunt adepţi stricţi ai protocolului. Astfel, contrar mamei sale, el nu ţine neapărat să fie numit cu apelativul 'majestate'. 'Oamenii pot să-mi spună aşa cum se simt ei mai confortabil', a mai spus el, pretinzând că vrea să fie un monarh al 'secolului XXI' care să reconcilieze tradiţia cu modernitatea.

Rolul monarhului a evoluat de la crearea în 1815 a Regatului Ţărilor de Jos, care a fost înainte republică.

×
Subiecte în articol: monarhie Amsterdam
Parteneri
Companiile aeriene impun o nouă regulă pentru pasageri
x close