Antena 3 CNN Externe Eveniment istoric în inima Marii Britanii. Pe cine a primit regina la palatul Buckingham

Eveniment istoric în inima Marii Britanii. Pe cine a primit regina la palatul Buckingham

Eveniment istoric în inima Marii Britanii. Pe cine a primit regina la palatul Buckingham
de O.P.    |    09 Apr 2014   •   06:14

Eveniment istoric la Londra. Pentru prima dată de la întemeierea Republicii Irlanda, preşedintele acestei ţări face o vizită oficială în capitala fostei puteri coloniale. 

Regina Elisabeta a Doua a oferit un dineu oficial în onoarea înaltului oaspete irlandez, invitat să ia cuvântul şi în Parlament.

Preşedintele Michael Higgins a fost primit cu cele mai înalte onoruri în capitala ţării care a dominat Irlanda timp de secole. După ceremonia oficială, regina Elisabeta a Doua şi-a condus invitatul, în caleaşcă, la castelul Windsor.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Irlanda au fost, multă vreme, tensionate de conflictul din Irlanda de Nord. Dar, în prezent, şi în acea provincie s-a instalat pacea iar preşedintele irlandez a elogiat bunele relaţii dintre cele două ţări în discursul său din Parlament.

Vizita preşedintelui Higgins răspunde unei alte vizite istorice făcute, acum trei ani, de regină în Irlanda. Acum, suverana şi-a omagiat invitatul cu un dineu de gală.

Pe lângă politicieni sau vedete ca Judi Dench şi Daniel Day-Lewis, au fost prezenţi şi lideri republicani nord-irlandezi care, în trecut, nu s-ar fi gândit că vor lua masa cu regina. Suverana şi-a încheiat alocuţiunea amintind de ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra, pusă în scenă de un regizor irlandez.

În Irlanda, preşedintele are mai mult un rol protocolar. Michael Higgins va avea, însă, convorbiri cu premierul David Cameron, înainte de a-şi continua vizita la Oxford şi Stratford.

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close