Antena 3 CNN Externe Furia musulmanilor capătă proporţii îngrijorătoare. Mahomedanii din toată lumea, chemaţi să iasă în stradă

Furia musulmanilor capătă proporţii îngrijorătoare. Mahomedanii din toată lumea, chemaţi să iasă în stradă

Furia musulmanilor capătă proporţii îngrijorătoare. Mahomedanii din toată lumea, chemaţi să iasă în stradă
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Sep 2012   •   07:37

Protestele faţă de filmul care-l jigneşte pe profetul Mahomed ar putea deveni şi mai violente. În Liban, liderul grupării radicale şiite Hezbollah i-a chemat pe musulmanii din toată lumea să  iasă în stradă. În Pakistan, un marş de protest a degenerat în ciocniri cu forţele de ordine. Cel puţin doi oameni au murit şi câteva zeci au fost răniţi.

Poliţia pakistaneză a intervenit în forţă după ce câteva sute de manifestanţi au doborât o barieră care proteja consulatul american din Karachi. Forţele de ordine au tras focuri de avertisment pentru a-i respinge pe demonstranţii furioşi, care aruncau cu pietre şi cărămizi.

Demonstraţii de mai mică amploare au avut loc în alte oraşe din Pakistan. Protestatarii au incendiat drapele americane şi au cerut boicotarea produselor din Statele Unite.

Steagul american a fost incendiat şi în Turcia, iar la Londra, aproape o mie de musulmani au scandat lozinci ostile în faţa ambasadei Statelor Unite.

Acţiunile de protest ar putea lua, din nou, amploare dacă musulmanii vor urma chemarea şeicului Nasrallah, liderul mişcării libaneze Hezbollah. Acesta i-a îndemnat "să-şi strige mânia în faţa întregii lumi".

Revoltele au început marţi, când ambasadorul american şi trei colegi ai săi au fost ucişi într-un atac asupra consulatului din oraşul libian Benghazi. În  zilele următoare, cel puţin 11 demonstranţi şi-au pierdut viaţa în diferite ţări arabe.

Autorităţile libiene consideră că atacul de la Benghazi a fost plănuit dinainte, cu participarea unor militanţi islamişti străini. Pe internet a fost postată, ieri, o înregistrare care pretinde că arată cum manifestanţii pătrunşi în consulat au încercat să-l salveze pe ambasador.


×
Subiecte în articol: pakistan Liban
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close