Antena 3 CNN Externe Furtuna POLARĂ va aduce temperaturi de -30 de grade. Meteorologi: "Populaţia trebuie să ţină cont de avertismentul autorităţilor"

Furtuna POLARĂ va aduce temperaturi de -30 de grade. Meteorologi: "Populaţia trebuie să ţină cont de avertismentul autorităţilor"

Furtuna POLARĂ va aduce temperaturi de -30 de grade. Meteorologi: "Populaţia trebuie să ţină cont de avertismentul autorităţilor"
de O.P.    |    06 Ian 2014   •   06:17

Americanii se pregătesc să înfrunte un frig năpraznic. Un aşa-numit "vârtej polar" aduce, în estul Statelor Unite, temperaturi cu câteva zeci de grade sub pragul de îngheţ. Aerul glacial se va acoperi până miercuri jumătate din teritoriul ţării. Autorităţile au pus la bătaie resurse importante pentru a lupta cu frigul.

După furtuna de iarnă de săptămâna trecută, frigul şi ninsorile au cuprins din nou statele din Vestul Mijlociu. La Chicago, stratul de zăpadă a trecut de 20 de centimetri iar la Saint-Louis s-a apropiat de 30 de centimetri. În Minnesota, temperatura a coborât până aproape de minus 30 de grade Celsius. Şi acesta este doar începutul.

Meteorologii spun că temperaturile din următoarele zile vor fi cele mai scăzute din ultimele două decenii, dar ar putea atinge şi recorduri negative istorice. Şi, cu siguranţă, se vor situa sub nivelul care poate provoca degerături şi hipotermie.

Gerul necruţător este efectul unui "vârtej polar", o masă de aer arctic care va acoperi, până miercuri, un teritoriu locuit de 140 de milioane de oameni. Cele mai ameninţate sunt persoanele fără locuinţă, pe care autorităţile şi organizaţiile umanitare se străduiesc să le pună la adăpost măcar până trece frigul.

Populaţia este îndemnată să izoleze cât mai bine locuinţele, să facă provizii şi, mai ales, să apere de îngheţ conductele de apă. Iar pentru automobilişti, sfatul este simplu: să rămână acasă.

Valul de frig şi-a arătat, ieri, primele efecte: peste 1.200 de curse aeriene au fost anulate la Chicago iar aeroportul Kennedy din New York a fost temporar închis din cauza poleiului de pe piste.

×
Subiecte în articol: meteo vremea
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close