Antena 3 CNN Externe Grecia, la capătul puterilor. A patra rundă de tăieri salariale şi concedieri

Grecia, la capătul puterilor. A patra rundă de tăieri salariale şi concedieri

Grecia, la capătul puterilor. A patra rundă de tăieri salariale şi concedieri
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    21 Aug 2012   •   12:45

Grecia pregăteşte noi tăieri de salarii şi pensii, concedieri, pentru a obţine tranşa de la FMI, UE

Guvernul elen propune un nou pachet de măsuri de austeritate, cu scopul de a obţine o nouă tranşă de bani de la FMI şi UE.

Mai exact, planul vizează o nouă reducere a pensiilor şi salariilor din sectorul public, precum şi concedierea câtorva mii de bugetari, pentru a convinge creditorii externi să acorde următoarea tranşă din programul de finanţare, de 31 de miliarde de euro, informează The Wall Street Journal, în ediţia on-line.

Deocamdată, detaliile acestui plan nu sunt încă oficiale.

Premierul elen Antonis Samaras trebuie să prezinte creditorilor externi un plan pentru economii suplimentare de 11,5 miliarde euro în următorii doi ani, pentru a convinge Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană să deblocheze următoarea tranşă de bani.

Această tranşă face parte din programul de finanţare externă de 130 miliarde euro convenit în prima parte a acestui an, în prelungirea acordului de 110 miliarde euro încheiat în 2010.

Tranşa a fost programată iniţial pentru luna iunie, dar turbulenţele politice de la Atena au determinat amânări.

Miercuri, premierul Samaras se va întâlni cu premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup, forul miniştrilor de Finanţe din zona euro, care va efectua o vizită la Atena.

Vineri, premierul elen va merge la Berlin pentru discuţii cu cancelarul german Angela Merkel, după care se va întâlni la Paris cu preşedintele Francois Hollande. Merkel şi Hollande au programată o întrevedere bilaterală pentru joi.

Recesiunea severă din Grecia, unde PIB a scăzut cu 20% în ultimii patru ani, împiedică guvernul să adune suficiente venituri la buget pentru a-şi respecta angajamentele în domeniul consolidării fiscale. Totodată, programul de privatizări convenit cu UE, FMI şi BCE este în întârziere.

Samaras încearcă să găsească măsuri de compromis pentru a evita spargerea coaliţiei de guvernare, formată în iunie din trei partide rivale prin tradiţie.

Guvernul elen vrea o amânare cu doi ani a termenelor privind consolidarea fiscală cuprinse în acordul de finanţare externă, ceea ce ar presupune şi suplimentarea împrumuturilor acordate de partenerii externi, dincolo de cele 240 miliarde euro promise Greciei.

De la începutul crizei datoriilor de stat din Grecia, la finele anului 2009, angajaţii şi pensionarii din sectorul public au suferit o reducere a veniturilor cu până la 40%, după trei pachete succesive de măsuri de austeritate. Pentru a obţine tranşa de 31 miliarde euro, Samaras pregăteşte o a patra rundă de tăieri.

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close