Antena 3 CNN Externe Guvernele europene se declară pregătite să facă faţă atentatelor despre care avertizează SUA

Guvernele europene se declară pregătite să facă faţă atentatelor despre care avertizează SUA

Guvernele europene se declară pregătite să facă faţă atentatelor despre care avertizează SUA
04 Oct 2010   •   09:34

Statele Unite au emis duminică o avertizare adresată americanilor care călătoresc în Europa, cu privire la riscuri "potenţiale de atentate teroriste", cerându-le să fie atenţi în special în locurile publice. În replică, Guvernele europene susţin că sunt pregătite să facă faţă unor ameninţări teroriste.

Serviciile de securitate susţin că mai mulţi potenţiali terorişti originari din Europa sunt antrenaţi de reţeaua al-Qaida în Pakistan. Avertismentul Departamentului de Stat din SUA nu merge până acolo încât să recomande evitarea călătoriilor în Europa şi nici nu desemnează ţintele eventualelor atacuri. Dar surse din serviciile secrete, citate de presă, susţin că printre aceste ţinte s-ar afla Turnul Eiffel şi catedrala Notre Dame din Paris sau gara centrală şi Poarta Brandenburg din Berlin.

Potrivit serviciilor secrete, zeci de extremişti musulmani cu cetăţenii europene se ascund în zonele tribale din Pakistan, iar unii se antrenează pentru atentate teroriste de mare amploare. Un lider islamist britanic, invitat la o televiziune americană, a pus şi el paie pe foc.

"Credinţa noastră este că, într-o zi, steagul Islamului va fi ridicat deasupra Casei Albe", a spus acesta.

Guvernul britanic a sporit nivelul de alertă pentru cetăţenii săi care călătoresc în Franţa şi Germania, dar l-a menţinut la acelaşi grad pentru teritoriul naţional. Franţa, Germania şi alte state susţin că serviciile lor sunt deja pregătite să înfrunte un eventual atac.

Avertismentul Statelor Unite ar putea avea efecte negative asupra sectorului turistic european, într-un moment în care ţările continentului încearcă să-şi relanseze economia.

Ameninţarea teroristă poate lovi Franţa "în orice moment"

În ultima perioadă, în Franţa au avut loc mai multe alerte cu bombă, care s-au dovedit, însă, a fi false. Cu toate acestea, unii oficiali afirmă că ameninţarea teroristă în Franţa este "reală", iar serviciile de informaţii evocă "o ameninţare iminentă de comitere a unui atentat". Într-un interviu acordat duminică pentru cotidianul Le Parisien, ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a apreciat că "ameninţarea teroristă" poate lovi Franţa "în orice moment".

"În permanenţă, reţele care se organizează pentru a pregăti atentate sunt anihilate în lume. Este bine ca francezii să ştie", a precizat ministrul Apărării.

Directorul serviciilor de contra-spionaj, Bernard Squarcini, a declarat recent că riscul atacurilor teroriste asupra Franţei "nu a fost niciodată atât de mare", citând ca sursă principală AQMI (Al-Qaeda Maghrebului Islamic). La rândul său, directorul general al poliţiei, Frédéric Péchenard, susţine că nu este adeptul "îngrijorării oamenilor", dar a primit "indicaţii serioase din partea unor informaţii fiabile despre riscul unui atentat important".

Extremiştii musulmani au ameninţat de mai multe ori Franţa, mai ales după adoptarea legii care interzice purtarea vălurilor islamice pe teritoriul francez, din 14 septembrie. De asemenea, atacul lansat de un comando francez asupra unei grupări AQMI şi soldat cu şapte morţi, a reprezentat un nou motiv de îngrijorare pentru siguranţa naţională a Franţei.

În luna septembrie, Turnul Eiffel a fost evacuat de două ori în mai puţin de două săptămâni, din cauza unor ameninţări cu bombă. spre sfârşitul lunii a fost evacuată şi gara pariziană Saint-Lazare, tot în urma unei alerte teroriste.

Antena3.ro



×
Subiecte în articol: terorism avertisment SUA Europa Franta bomba
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close