Antena 3 CNN Externe Imagini şocante. Proteste violente în Siria contra regimului dictatorial

Imagini şocante. Proteste violente în Siria contra regimului dictatorial

Imagini şocante. Proteste violente în Siria contra regimului dictatorial
Sursa foto: Foto: Mediafax
25 Mar 2011   •   22:55
Update 23:20 – Un oficial de rang înalt, sub anonimat, a declarat, pentru AFP, că încă zece persoane au fost ucise vineri în sudul Siriei, în confruntările rebelilor cu forţele de securitate. Anterior, un militant pentru drepturile omului a menţionat "17 manifestanţi ucişi". Bilanţul nu a putut fi confimat de surse independente. 

Proteste violente au avut loc vineri în Siria, soldate cu zeci de victime, în oraşul Deraa, inclusiv un copil ucis în oraşul Latakia, conform Reuters.

„Situaţia s-a înrăutăţit în Siria în ultimele săptămâni, autorităţile au făcut uz de muniţie şi gaz lacrimogen. Incidentele s-au soldat cu 37 de oameni ucişi în Deraa, inclusiv doi copii”, a declarat Rupert Colville, purtător de cuvânt al Comisiei pentru Drepturile Omului din cadrul Naţiunilor Unite.
 

„Mii de oameni s-au îndreptat spre clădirea guvernatorului în Deraa şi acolo au ars un afiş mare cu Bashar al-Assad şi au distrus o statuie a lui Hafez al-Assad din centrul pieţei, a declarat un martor, referindu-se la actualul preşedinte şi la tatăl acestuia, liderul precedent.

Un activist al opoziţiei a declarat că zeci de oameni au fost ucişi sau răniţi în confruntările cu forţele de ordine din piaţă, dar că nu poate preciza o cifră exactă.
 


Înainte de asta, mai mult de 100.000 de oameni au participat la o demonstraţie antiguvernamentală din oraş, potrivit unui activist politic din Deraa.

Tot oraşul a fost în stradă astăzi pentru a îngropa morţii şi pentru a fi siguri că cei responsabili pentru aceste evenimente vor fi judecaţi împotriva crimelor asupra poporului din Deraa”, a declarat un protestatar. „Astăzi am spart bariera fricii şi autorităţile nu au putut să ne atingă.”

Situaţia a atras atenţia şi comunităţii internaţionale. Naţiunile Unite şi America s-au arătat îngrijorate de situaţia din Siria.
 


Guvernul sirian a anunţat o serie de măsuri „pentru protestatari”. Printre acestea se află decrete pentru scăderea taxelor şi mărirea salariilor funcţionarilor guvernamentali cu 1.500 de lire siriene (în jur de 32 de dolari americani) pe lună, mai multă libertate pentru presă şi mai multe oportunităţi de muncă.

De asemenea, guvernul a promis că va forma o comisie care „va contacta şi va asculta cetăţenii din Deraa”.

Siria se alătură, astfel, ţărilor din lumea arabă care se revoltă împotriva regimurilor dictatoriale.

„Siria astăzi este ca un butoi cu pulbere şi ar putea exploda în orice moment. Ce se întâmplă în Siria acum nu mai poate fi tolerat. Am fost supuşi, dominaţi şi controlaţi de forţele de securitate, avem şomajul care depăşeşte 30%, în timp ce 60% dintre noi trăim sub nivelul de sărăcie”, a declarat unul dintre rebeli. 
 


×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close