Antena 3 CNN Externe Israel, acuzat că a spionat negocierile dintre SUA şi Iran, oferind detalii congresmenilor americani

Israel, acuzat că a spionat negocierile dintre SUA şi Iran, oferind detalii congresmenilor americani

Israel, acuzat că a spionat negocierile dintre SUA şi Iran, oferind detalii congresmenilor americani
Sursa foto: Foto: 5tjt.com
24 Mar 2015   •   12:13

Israelul a spionat negocierile dintre administraţia Barack Obama şi Iran pe tema programului nuclear iranian, apoi le-a oferit detaliile congresmenilor americani, scrie agenţia UPI în pagina electronică.
   
Publicaţia The Wall Street Journal a relatat luni că premierul israelian Benjamin Netanyahu voia să folosească informaţiile obţinute pentru a-i convinge pe membrii Congresului american să respingă un eventual acord privind armamentul nuclear.
   
"Una este ca Statele Unite şi Israelul să se spioneze reciproc (...). Dar alta este ca Israelul să fure secrete ale SUA şi să le dea congresmenilor americani pentru a submina diplomaţia SUA", a declarat pentru WSJ un oficial de rang înalt de la Casa Albă.
  
Un oficial din cadrul biroului premierului israelian a dezminţit informaţiile, apreciind că sunt "complet false". "Statul Israel nu efectuează operaţiuni de spionaj împotriva Statelor Unite sau a altor aliaţi ai Israelului", a declarat oficialul.

"Acuzaţiile false sunt menite clar să submineze legăturile strânse dintre Statele Unite şi Israel şi relaţia de securitate şi informaţii pe care o avem", a adăugat el.
   
Aceste informaţii au apărut într-un moment de tensiuni sporite între preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a susţinut un discurs în faţa Congresului reunit, fără o invitaţie formală din partea Casei Albe.
   
În discursul de la 3 martie, Netanyahu a criticat interesul administraţiei Obama faţă de discuţiile cu Iranul pe tema programului său nuclear. "Ni s-a spus că un acord prost este mai bun decât niciun acord. Ei bine, acesta este un acord prost. Este un acord foarte prost. Ne este mai bine fără el", a afirmat premierul israelian.
 

×
Subiecte în articol: SUA Israel
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close