Antena 3 CNN Externe Japonia, sub alertă nucleară. 5.000 de victime, ultimul bilanţ al seismului

Japonia, sub alertă nucleară. 5.000 de victime, ultimul bilanţ al seismului

Japonia, sub alertă nucleară. 5.000 de victime, ultimul bilanţ al seismului
14 Mar 2011   •   08:58
Update 18.00 - Japonia a cerut, oficial, ajutor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Update 17.10 -
Nivelul apei în reactorul 2 al centralei nucleare Fukushima 1 a scăzut din nou, ceea ce împiedică răcirea barelor de combustibil, informează AFP. În cazul în care barele de combustibil nu sunt răcite, ele riscă să fisioneze şi să avarieze miezul reactorului. 

Update 16.15
Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe români să evite deplasările în Japonia din cauza factorilor de risc existenţi. MAE a emis o avertizare în care menţionează pericolul unor replici seismice puternice dar şi riscul nuclear de la centrala Fukushima. Între timp, guvernul japonez a declarat că o explozie majoră la centrala atomică este improbabilă, dar la reactorul 2 este sistemul de răcire este în continuare nefuncţional

Update 15.10 - Ultimul bilanţ al cutremurului din Japonia indică 5.000 de victime.

Update 15.00 - Trei din cele şase reactoare ale centralei nucleare din Fukushima prezintă, în continuare, pericol de explozie.

Update 11.55 - 
Incinta de securitate a reactorului 3 al centralei nucleare japoneze Fukushima 1, unde s-au produs douã explozii luni, este intactã, a anunţat Agenţia Internaţionalã pentru Energie Atomicã, citatã de AFP.

Update 11.44
- 11 persoane au făst rănite în urma exploziei de la reactorul 3 al centralei nucleare de la Fukushima. Sistemul de răcire al reactorului 2 s-a oprit.

Şapte persoane date dispărute după exploziile produse luni în clădirea reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1 au fost găsite, iar şase dintre ele sunt rănite, transmite agenţia Jiji, precizând că în total au fost rănite nouă persoane, relatează AFP.

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), anunţase anterior că şapte persoane, dintre care şase soldaţi, au fost date dispărute în urma acestor explozii de hidrogen produse la nivelul părţii superioare a clădirii, avariate după cutremurul de vineri din nord-estul Japoniei.

Nivelul radiaţiilor a crescut brusc, astfel că 600 de persoane care se mai află în raza de 20 de km în jurul centralei au primit ordin să rămână în case. Între timp, pe o plajă, autorităţile au descoperit 2.000 de cadavre.

Ultima explozie s-a produs la ora 11.00 ora locală - 04.00 ora României. Suflul exploziei a distrus un perete al clădirii, însă e puţin probabil că materialele radioactive să fi fost eliminate în aer în cantităţi mari.

Deşi nivelul radiaţiilor a crescut brusc, autorităţile au dat din nou asigurări că nu există motive de panică, iar riscul unei catastrofe este foarte redus.

 


Totuşi, după prima explozie, specialiştii vorbeau despre o eventuală catastrofă nucleară, existând chiar posibilitatea ca "miezul" celui de-al treilea reactor să se topească.

"Există incidente şi la alte centrale nucleare din Japonia. Incidente care în mod normal ar fi considerate serioase, dar care acum trec neobservate deoarece sunt eclipsate de această criză majoră ce se petrece la reactoarele nucleare din Fukushima - care s-ar putea topi în următoarele zile", a atenţionat Joe Cirincione, expert în politică nucleară.

În acest caz, efectele ar fi devastatoare. "Pe termen lung, cancerul va bântui pentru zeci de ani", a avertizat Bill Nye, analist CNN.

Circa 20 de medici de la Spitalul Universitar din Hiroshima, specializaţi în tratarea pacienţilor iradiaţi, au sosit în zona afectată şi numărul doctorilor va spori dacă va fi nevoie.

Oamenilor li se vor administra începând de astăzi pastile de iod şi li s-au cerut să poarte haine cu mânecă lungă, să nu stea în ploaie şi să închidă toate ferestrele când sunt în casă.

Aceasta este a doua explozie care se produce la Fukushima în ultimele zile. Sâmbătă, altă deflagraţie a avut loc la reactorul numărul unu al centralei, care a dus la declanşarea stării de alertă şi a pus pe jar întreaga lume.

Sistemul de răcire al reactorul numărul 2 al centralei Fukushima este "în pană", a anunţat, luni, compania Tokyo Electric Power (TEPCO), potrivit AFP. 

Două explozii s-au produs luni la nivelul reactorului 3 al centralei nucleare Fukushima 1, dar reactorul nu a fost avariat, a anunţat TEPCO, după ce o explozie similară a avut loc sâmbătă la reactorul numărul 1 al centralei.
 


×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close