Antena 3 CNN Externe Lovitură pentru Ungaria. Cel mai sângeros criminal nazist NU va fi extrădat, ci va rămâne în Australia

Lovitură pentru Ungaria. Cel mai sângeros criminal nazist NU va fi extrădat, ci va rămâne în Australia

Lovitură pentru Ungaria. Cel mai sângeros criminal nazist NU va fi extrădat, ci va rămâne în Australia
Sursa foto: Foto: jewishnews.net.au
de O.P.    |    16 Aug 2012   •   11:48

Justiţia australiană a respins definitiv, miercuri, cererea de extrădare în Ungaria a lui Karoly Zentai, un australian de origine ungară în vârstă de 90 de ani acuzat de crime de război la Budapesta comise în timpul perioadei naziste.

Karoly Zentai se află pe lista celor "zece criminali nazişti cei mai căutaţi" a Centrului Simon Wiesenthal care îi urmăreşte pe foştii nazişti în toată lumea şi care vorbeşte despre "o concluzie lamentabilă" a unei proceduri de durată.

Însă Înalta Curte, ale cărei decizii sunt definitive, a apreciat că acesta nu poate fi extrădat deoarece noţiunea de crimă de război nu exista în Ungaria la momentul faptelor. Zentai este suspectat că a fost unul dintre cei trei soldaţi unguri care l-au torturat şi ucis pe Peter Balazs, un tânăr evreu în vârstă de 18 ani, la 8 noiembrie 1944 la Budapesta.

În acea perioadă el era soldat în cadrul armatei ungare, aliată regimului nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Budapesta a solicitat extrădarea acestuia după acuzaţiile emise de Centrul Simon Wiesenthal, conform cărora acesta a fugit în Germania după război dându-se drept refugiat.






×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge în România
x close