Antena 3 CNN Externe Lumea arabă le-a declarat RĂZBOI americanilor. Scânteia de la care a pornit măcelul

Lumea arabă le-a declarat RĂZBOI americanilor. Scânteia de la care a pornit măcelul

Lumea arabă le-a declarat RĂZBOI americanilor. Scânteia de la care a pornit măcelul
de O.P.    |    14 Sep 2012   •   06:14

 În lumea musulmană se extind tot mai mult protestele anti-americane, declanşate de un film care-l insultă pe profetul Mahommed. Violenţele au continuat în Yemen, unde patru manifestanţi şi-au pierdut viaţa, iar la Cairo, bilanţul confruntărilor a ajuns la peste 200 de răniţi.
Statele Unite au întărit securitatea ambasadelor din regiune, după ce, marţi, ambasadorul în Libia şi alţi trei funcţionari au fost ucişi.

În Yemen, mii de manifestanţi au luat cu asalt complexul ambasadei americane. Cei mai furioşi au pătruns cu forţa în incintă şi au incendiat câteva maşini, înainte de a fi respinşi de poliţie. Ciocnirile au continuat până seara şi s-au soldat cu 4 morţi şi zeci de răniţi.

Revolta continuă şi la Cairo. Timp de 24 de ore, în jurul ambasadei americane s-au purtat adevărate lupte de stradă. Manifestaţii i-au atacat pe poliţişti cu pietre iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene. Ambasada este protejată de blindate, dar protestatarii nu au de gând să cedeze.

Manifestaţii mai puţin violente au avut loc în Iran, Irak, Liban şi Fâşia Gaza. Administraţia americană se teme de noi incidente grave astăzi, după marea rugăciune musulmană din fiecare zi de vineri.

Prim-ministrul libian a anunţat arestarea mai multor suspecţi în ancheta privind atacul de la Benghazi, în care au fost ucişi cei patru americani. Serviciile secrete americane cred că atacul a fost pus la cale de islamiştii radicali, care au folosit doar ca un pretext indignarea stârnită de filmul anti-musulman difuzat pe internet.

După ce a încercat să-şi ascundă identitatea, producătorul filmului care a dezlănţuit revolta a fost identificat în Statele Unite. Este vorba de un creştin de confesiune coptă din California, condamnat cu suspendare pentru fraude. El a cerut protecţia poliţiei după ce numele său a apărut în presă. Interpreţii filmului afirmă că replicile spuse de ei nu erau anti-musulmane, dar au fost înlocuite la montaj.




×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close