Antena 3 CNN Externe Miniştrii UE nu vor vota aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în februarie

Miniştrii UE nu vor vota aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în februarie

Miniştrii UE nu vor vota aderarea României şi Bulgariei la Schengen, în februarie
Sursa foto: Foto: Mediafax
04 Feb 2011   •   10:25

Raportorul Parlamentului European, Carlos Coelho, a anunţat, vineri, că miniştrii europeni ai Justiţiei şi cei ai Afacerilor nu vor vota, în cadrul reuniunii din 24-25 februarie, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, informează Novinite.com. Potrivit lui Coehlo, oficialii nu vor trebui să îşi exprime o poziţie privind progresele celor două state până la acea dată.

De asemenea, raportorul PE a adăugat că este dezamăgit de interzicerea accesului la supravegherea progreselor României şi Bulgariei. Acesta s-a declarat suprins şi preocupat faţă de mişcarea "inexplicabilă" a Consiliului UE, considerând că aceasta obstrucţionează activitatea Parlamentului European.

Coehlo a menţionat, în cadrul unei declaraţii pentru postul public bulgar de radio, că le-a propus colegilor eurodeputaţi să acorde Consiliului termen până la 2 mai pentru a le prezenta toată documentaţia privind Schengen.

Membrii grupului de evaluare Schengen (Sch-Eval) au adoptat, vineri, raportul tehnic privind România.

Cele două rapoarte privind Bulgaria pe SIS/SIRENE şi privind mobilitatea terestră nu au fost adoptate de experţii din grupul Sch-Eval, urmând să fie făcute reevaluări pe cele două componente, a declarat secretarul de stat în MAI şi şef al Departamentului Schengen, Marian Tutilescu, citat de Mediafax.

Jurnaliştii de la Financial Times consideră că România şi Bulgaria ar putea afirma că sunt tratate ca membri de categoria a doua ai Uniunii Europene, după ce au aderat sub un regim de monitorizare. Aceştia consideră "eticheta" pusă celor două ţări ca fiind justificată, spund că în România până şi voinţa de reformare pare să fi dispărut.

×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close