Antena 3 CNN Externe "Moarte romilor!" Peste 2.000 de bulgari au ieşit în stradă şi cer eradicarea etniei

"Moarte romilor!" Peste 2.000 de bulgari au ieşit în stradă şi cer eradicarea etniei

"Moarte romilor!" Peste 2.000 de bulgari au ieşit în stradă şi cer eradicarea etniei
Sursa foto: Foto: Mediafax
27 Sep 2011   •   16:41

Se îngroaşă gluma în Bulgaria. Peste 2.000 de oameni au atacat o moschee din centrul Sofiei iar mişcările maselor furioase încep să semene din ce în ce mai mult cu un război interetnic. Oamenii cer reintroducerea pedepsei cu moartea şi pedepsirea cruntă a romilor implicaţi în violenţele de vineri, când un tânăr a fost ucis.

Luni seara revoltele s-au mutat din Katuniţa pe străzile marilor oraşe. Protestatarii s-au luptat cu forţele de ordine chiar în faţa sediului Parlamentului Bulgar. Poliţiştii şi jandarmii au reuşit să respingă masele de oameni. Nu au reuşit totuşi să potolească furia acestora. 2000 de oameni s-au îndreptat spre moscheea Banya Bashi pe care au încercat să o vandalizeze. Mici conflicte au început să apară peste tot în ţară. Cele mai serioase la Plovdiv.

3.000 de oameni au aruncat aici cu pietre, sticle incendiare şi chiar cu semne de circulaţie în forţele de ordine. Poliţiştii au făcut sute de arestări, în special în rândul tinerilor. Printre cei reţinuţi se numără însă şi femei.

 


De cealaltă partea a baricadei, romii se pregătesc să reacţioneze. În cartierele lor, au format deja grupuri distincte şi s-au înarmat cu săbii şi arme de foc. Romii ameninţă că vor tăia capul oricui va îndrăzni să-i atace.

Tensiunile au pornit vineri noaptea, după ce nepotul autoproclamatului rege al ţiganilor, Kiril Raşcov ar fi călcat intenţionat un tânăr cu maşina. Mii de oameni, în majoritate extremişti de dreapta şi ultraşi au protestat faţă de incident şi au incendiat trei dintre proprietăţile ţarului Kiro. Staborul bulgăresc şi-ar fi renegat între timp liderul.

L-au condamnat chiar la moarte şi au încercat să se dezică de el. Unul dintre liderii rromi a declarat că Ţarul ar fi un simplu rom căldărar venit din România.

×
Subiecte în articol: Bulgaria sofia proteste romi
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close