Antena 3 CNN Externe Oficialii G20 au cerut Europei un plan "complet, decisiv" de rezolvare a crizei datoriilor

Oficialii G20 au cerut Europei un plan "complet, decisiv" de rezolvare a crizei datoriilor

Oficialii G20 au cerut Europei un plan "complet, decisiv" de rezolvare a crizei datoriilor
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
16 Oct 2011   •   14:04
Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din G20 au cerut Europei să prezinte, la summit-ul UE de la sfârşitul săptămânii viitoare, un plan complet, decisiv, de rezolvare a crizei datoriior de stat, care ameninţă economia globală, conform Reuters.

Liderii financiari ai Grupului celor mai mari 20 de economii ale lumii au arătat, la reuniunea pregătitoare de sâmbătă, că aşteaptă summit-ul UE de week-endul viitor să „abordeze decisiv problemele actuale, printr-un plan complet”.

Liderii G20 se vor reuni pe 3-4 noiembrie, la Cannes.

Ministrul francez al Finanţelor, Francois Baroin, care a prezidat întâlnirea de sâmbătă de la Paris, a arătat că Germania şi Franta, cele mai puternice economii din UE, sunt pe cale să agreeze un plan de reducere a datoriilor Greciei, de împiedicare a contagiunii către alte ţări din zona euro şi de protejarea a băncilor europene.

Totodată, reprezentanţii ţărilor din afara zonei euro au ţinut să sublinieze efectele negative resimţite deja de economiile lor din cauza crizei din Europa şi au arătat că liderii europeni trebuie să acţioneze urgent.

„Europa trebuie să îşi vină în fire, deoarece dacă criza nu va lua sfârşit, va începe să afecteze economiile emergente care au creştere economică solidă”, a declarat ministrul japonez al Finanţelor.


În plus, ministrul canadian de Finanţe, Jim Flaherty, a afirmat că riscul unei recesiuni globale va fi semnificativ mai ridicat dacă summit-ul UE nu se va încheia cu măsuri categorice de soluţionare a crizei.

×
Parteneri
De la 1 iulie, se scumpesc carburanţii. Cu cât va plăti mai mult un şofer
x close