Antena 3 CNN Externe Olanda, cu ochii pe România: Urmărim evoluţiile în numirea procurorului general şi a şefului DNA

Olanda, cu ochii pe România: Urmărim evoluţiile în numirea procurorului general şi a şefului DNA

Olanda, cu ochii pe România: Urmărim evoluţiile în numirea procurorului general şi a şefului DNA
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    28 Sep 2012   •   15:06

Olanda urmăreşte atent evoluţiile din România privind numirea procurorului general şi a şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în condiţiile în care Haga face o legătură între lupta anticorupţie şi accesul României în spaţiul Schengen, a atras atenţia, vineri, ambasadorul Regatului Ţărilor de Jos la Bucureşti, Johannes Hendrik Mattheus van Bonzel.

"Într-adevăr, acestea sunt posturi foarte importante pentru statul de drept din România. Judecătorii, procurorii, investigatorii corupţiei şi fraudei sunt oamenii care duc România spre a deveni un stat al justiţiei şi dau stabilitatea de care populaţia are nevoie. Pentru noi, ca europeni, este tot atât de important cât este pentru cetăţenii României. Deci, urmărim aceste evoluţii, încercăm să cooperăm cât se poate de strâns", a declarat ambasadorul olandez, potrivit Agerpres.

Van Bonzel a ţinut să precizeze că Guvernul Olandei a trasat o "legătură între dezvoltarea statului de drept, justiţiei şi luptei anticorupţie" din România şi "încrederea pe care Haga vrea să o acorde României, în a păzi frontiera externă a Uniunii Europene"', care este şi frontiera Olandei.

"Am legat aceste lucruri, credem că România evoluează bine, (...) sperăm ca progresul să continue", a mai spus el.

Întrebat dacă Bucureştiul se poate aştepta ca Haga să ia deja o decizie privind lărgirea zonei Schengen, la reuniunea consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din octombrie, Mattheus van Bonzel a reiterat că Olanda aşteaptă raportul suplimentar al Comisiei Europene privind justiţia românească, programat pentru decembrie 2012, pentru a lua o hotărâre în cazul aderării României la zona de circulaţie liberă în Europa.

"Vrem foarte mult ca România să dezvolte starea justiţiei şi lupta anticorupţie, statul de drept. Comisia va face o indicaţie a acestei dezvoltări în raportul din decembrie. Şi aşteptăm să vedem în acel raport dacă progresul s-a făcut într-adevăr, în beneficiul românilor şi al celor care vor să lucreze aici, din alte ţări ale Europei. Şi, dacă vedem acel progres, cred că vom avea cea mai bună posibilitatea de a oferi susţinere în Europa pentru o mai adâncă integrare europeană, inclusiv în Schengen", a încheiat diplomatul olandez.
   



×
Subiecte în articol: Olanda România verificari
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close