Antena 3 CNN Externe Parlamentul de la Kiev cere judecarea lui Ianukovici la Haga

Parlamentul de la Kiev cere judecarea lui Ianukovici la Haga

Parlamentul de la Kiev cere judecarea lui Ianukovici la Haga
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    25 Feb 2014   •   17:14

Parlamentul ucrainean a cerut, marţi, ca fostul preşedinte Viktor Ianukovici şi alţi doi membri ai regimului său să fie deferiţi Curţii Penale Internaţionale de la Haga, unde să fie judecaţi pentru crime împotriva umanităţii, informează agenţiile EFE şi Reuters, citate de Agerpres.

Noile autorităţi de la Kiev consideră că Ianukovic şi ceilalţi doi, fostul ministru de interne Vitali Zaharenko şi fostul procuror general Viktor Pşonka, sunt responsabili pentru victimele din timpul confruntărilor violente de săptămâna trecută.

În rezoluţia Radei Supreme (Parlamentul de la Kiev), care a fost votată de 324 de deputaţi, se arată că parlamentarii recunosc jurisdicţia instanţei internaţionale pe teritoriul ucrainean.

„Cerem CPI să stabilească vinovaţii de această crimă împotriva umanităţii şi să lanseze urmăriri judiciare împotriva lui Viktor Ianukovici şi a altor oficiali de rang înalt care au dat şi au executat ordine criminale”, se menţionează în rezoluţie.

„În ultimele trei luni, autorităţile au utilizat forţa, mijloace speciale şi militare împotriva manifestanţilor paşnici, la ordinele oficialilor de rang înalt, la Kiev şi în alte oraşe. Peste 100 de cetăţeni ucraineni şi din alte ţări au fost ucişi, peste 2.000 au fost răniţi, 500 fiind în stare gravă”, se mai arată în document.

Un purtător de cuvânt al Curţii Penale Internaţionale a declarat că acest organism nu a primit deocamdată vreo solicitare din partea guvernului de la Kiev pentru a investiga evenimentele ce au condus la schimbarea de regim din Ucraina, precizând că guvernul unei ţări poate emite o declaraţie prin care să accepte jurisdicţia Curţii pentru fapte din trecut, dar decizia cu privire la deschiderea efectivă a unei asemenea investigaţii revine procurorului Curţii.

Viktor Ianukovici a fugit sâmbătă din Kiev pentru a nu cădea în mâinile protestatarilor şi se ascunde în prezent într-o locaţie necunoscută, la fel ca şi ceilalţi doi oficiali menţionaţi în aceeaşi rezoluţie, probabil în estul Ucrainei sau în Peninsula Crimeea.

Noile autorităţi ucrainene au emis un mandat de arestare pe numele fostului preşedinte, acuzându-l de „crime în masă” împotriva civililor.

×
Subiecte în articol: Ucraina Proteste Ucraina Haga
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close