Antena 3 CNN Externe Parlamentul European adoptă reguli mai stricte împotriva spălării banilor

Parlamentul European adoptă reguli mai stricte împotriva spălării banilor

Parlamentul European adoptă reguli mai stricte împotriva spălării banilor
Sursa foto: foto: AGERPRES
11 Mar 2014   •   15:52

Proprietarii companiilor și fondurilor de investiții vor fi listați în registre publice în statele membre, conform propunerii legislative pentru combaterea spălării banilor adoptate marți, la Strasbourg, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară.

Propunerea legislativă cere băncilor, auditorilor, avocaților, agenților imobiliari sau cazinourilor să dea dovadă de mai multă vigilență privind tranzacțiile suspecte ale clienților lor, în scopul de a face tranzacțiile frauduloase mai greu de ascuns, informează AGERPRES.

Conform directivei de combatere a spălării banilor (AMLD), așa cum a fost amendată de deputați, registrele publice centrale vor prezenta informații privind proprietarii ultimi ai multor tipuri de persoane juridice, inclusiv companii, fundații, holdinguri și fonduri de investiții.

Eurodeputații au introdus prin amendamentele lor prevederi menite să protejeze datele private și să asigure că doar minimum necesar de informații este inclus în registru. Regulile propuse vor cere băncilor, instituțiilor financiare, auditorilor, avocaților, contabililor, consilierilor fiscali și agenților imobiliari, printre alții, să fie mai vigilenți privind tranzacțiile suspecte ale clienților lor. Cazinourile sunt incluse în aceste propuneri legislative, dar alte servicii de jocuri de noroc, cu risc mai mic, pot fi excluse de statele membre.

Directiva amendată oferă o abordare bazată pe risc, permițând statelor membre să identifice, sa înțeleagă și să minimizeze mai bine riscurile privind spălarea banilor și finanțarea terorismului. PE a mai votat și regulamentul privind transferul fondurilor, care are ca scop îmbunătățirea posibilității de a urmări părțile implicate într-o tranzacție și obiectul tranzacției, transfrontalier.

Regulile privind "persoanele expuse politic", adică persoanele care au un risc mai mare de corupție ca urmare a pozițiilor lor politice, sunt extinse către persoanele expuse politic "la nivel intern". Acestea sunt persoanele care, de exemplu, sunt sau au fost 'desemnate de către statul membru în funcții publice proeminente', cum ar fi șef de stat, membru al guvernului, judecător la curtea supremă și membru al Parlamentului. În cazul unor relații de afaceri de mare risc cu astfel de persoane, trebuie adoptate măsuri suplimentare, de exemplu stabilirea sursei veniturilor și a fondurilor respective.

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close