Antena 3 CNN Externe Premieră în Germania: Fostul președinte Christian Wulff a fost chemat în fața justiției

Premieră în Germania: Fostul președinte Christian Wulff a fost chemat în fața justiției

Premieră în Germania: Fostul președinte Christian Wulff a fost chemat în fața justiției
Sursa foto: foto: AGERPRES
12 Noi 2013   •   10:45

Fostul președinte german Christian Wulff va apărea în faţa justiţiei, la Hanovra (nord), pentru trafic de influenţă, o premieră pentru un fost şef de stat în această ţară foarte strictă cu privire la oamenii săi politici, relatează AGERPRES.

Wulff, în vârstă de 54 de ani, a fost constrâns să demisioneze pe data de 17 februarie 2012, după ce imunitatea i-a fost ridicată de justiţie din cauza acuzaţiilor că ar fi beneficiat de anumite avantaje legate de funcţia sa.

După o primă informaţie cu privire la un împrumut în condiţii favorabile acordat pentru achiziţionarea unui bun imobiliar atunci când era preşedintele landului Saxonia Inferioară (2003-2010), presa germană a evocat invitaţii, privilegii şi alte avantaje de care ar fi beneficiat fostul şef de stat.

Din toate aceste acuzaţii, a rămas în final una singură şi anume că Wulff, cel mai tânăr preşedinte din istoria Germaniei, ar fi primit un sejur într-un hotel bavarez şi o vizită la Oktoberfest, acuzaţii pentru care va fi judecat până în aprilie 2014. Costul total al "cadoului" ar fi de circa 700 de euro.

În cadrul procesului, supus unor importante măsuri de securitate, sunt prevăzute 20 de zile de audieri, urmând să fie intervievaţi 46 de martori. Amploarea acestor măsuri, raportată la suma considerată derizorie a presupusului "cadou", a dat naştere la o dezbatere în Germania, însă, în general, comentatorii salută faptul că şi un înalt responsabil politic poate fi judecat, chiar şi pentru un mic prejudiciu.

Apărătorii fostului preşedinte amintesc că acesta a ales un proces public, deşi ar fi putut pune capăt procedurii în aprilie, plătind o amendă de 20.000 de euro.

Alţii consideră procedura o înverşunare împotriva fostei stele în devenire a partidului cancelarului Angela Merkel (CDU), care a pierdut totul în această afacere, în special cariera şi soţia sa, de care s-a separat în ianuarie.


×
Parteneri
Benzina și motorina se scumpesc considerabil de la 1 iulie!
x close