Antena 3 CNN Externe Premierul spaniol Mariano Rajoy: Situaţia din Gibraltar, „ultimul conflict colonial” din Europa

Premierul spaniol Mariano Rajoy: Situaţia din Gibraltar, „ultimul conflict colonial” din Europa

Premierul spaniol Mariano Rajoy: Situaţia din Gibraltar, „ultimul conflict colonial” din Europa
de M.T.    |    26 Sep 2013   •   12:33

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut în faţa ONU ca procesul „colonizării din Gibralatar” să se încheie, considerând că actuala situaţie reprezintă „ultimul conflict colonial rămas în Europa”.

Şeful executivului spaniol acuză Marea Britanie că nu doreşte să negocieze pe marginea suveranităţii promontoriului, aflat în centrul unui diferend istoric între Madrid şi Londra, de la momentul Tratatului de la Utrecht, semnat în 1713.

„Acest anacronism provoacă în continuare probleme”, a spus Rajoy, care a reafirmat că Spania susţine calea diplomatică pentru rezolvarea acestui conflict.

Rajoy a amintit că, din 1963, ONU a inclus Gibraltarul pe lista teritoriilor cărora le lipseşte autonomia şi care trebuie decolonizate şi, de atunci, Spania a adoptat această doctrină.

„Este singurul astfel de teritoriu rămas în Europa, care ne afectează în continuare integritatea teritorială”, a precizat premierul spaniol, potrivit Agerpres.

Conflictul recent durează din luna august a acestui an şi a izbucnit după ce autorităţile din Gibraltar au lansat în mare 70 de blocuri de ciment, pentru a construi un recif artificial, invocând protecţia faunei şi florei marine.

De cealaltă parte, pescarii spanioli din sudul ţării susţin că, de fapt, autorităţile din Gibraltar caută să-i împiedice să pescuiască în aceste ape.

Guvernul spaniol a înăsprit atunci controalele de la graniţă şi a atras atenţia asupra traficului ilegal cu tutun. Ministrul de interne spaniol, Jorge Fernandez Diaz, a acuzat autorităţile locale din Gibraltar că nu au făcut nimic pentru a controla contrabanda şi că numai autorităţile spaniole au fost cele care şi-au asumat sarcina combaterii acestui delict.

×
Subiecte în articol: Spania Mariano Rajoy
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close