Antena 3 CNN Externe Promulgarea legii referendumului, în presa străină. Reuters: "Sub presiune, puterea din România dă înapoi în privinţa referendumului"

Promulgarea legii referendumului, în presa străină. Reuters: "Sub presiune, puterea din România dă înapoi în privinţa referendumului"

Promulgarea legii referendumului, în presa străină. Reuters: "Sub presiune, puterea din România dă înapoi în privinţa referendumului"
de O.P.    |    17 Iul 2012   •   05:55

Marile agenţii de presă internaţionale şi-au informat prompt abonaţii despre promulgarea Legii Referendumului de către preşedintele interimar Crin Antonescu. Corespondenţii de presă de la Bucureşti consideră că decizia a fost adoptată în urma presiunilor Uniunii Europene şi în pofida rezervelor exprimate chiar de preşedintele interimar.

"Sub presiune, partidul de la putere din România dă înapoi în privinţa referendumului", este titlul ales de agenţia Reuters pentru corespondenţa sa de la Bucureşti.

"Preşedintele interimar al României a promulgat o lege care restabileşte pragul minim de participare la referendumuri, cedând în faţa UE şi sporind şansele ca preşedintele suspendat Traian Băsescu să supravieţuiască votului asupra destituirii", scrie Reuters.

Publicaţia italiană online Blitz Quotidiano menţionează, ca de altfel şi Reuters, rezervele lui Crin Antonescu asupra legii promulgate ieri: "Antonescu a dorit, în acelaşi timp, să sublinieze persistenţa rezervelor sale personale privind regula restrictivă (a pragului)... El a adăugat că a dorit să pună interesul ţării deasupra interesului de partid".

Ziarul austriac Die Presse consideră că "Bruxelles-ul îşi pierde răbdarea faţă de România" iar Financial Times crede că Uniunea Europeană nu va reduce ci, dimpotrivă, va spori presiunea asupra Bucureştiului: "Liderii europeni intenţionează să trimită delegaţi care să monitorizeze angajamentul României faţă de democraţie... Ţara va primi un termen până la sfârşitul anului pentru a răspunde cererilor Comisiei Europene de reafirmare a statului de drept şi independenţei justiţiei", scrie corespondentul ziarului la Bruxelles.

Agenţia France Presse consacră evoluţiilor politice din România mai multe telegrame care descriu şi contextul ultimelor evenimente - scăderea popularităţii lui Traian Băsescu: "Fostul căpitan de marină şi-a văzut reducându-se cota de încredere după măsurile draconice de austeritate impuse în 2010 şi tentativele de trecere în forţă a unor legi ca reforma sănătăţii, care au scos mii de manifestanţi în stradă".



×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close