Antena 3 CNN Externe Răspunsul Pentagonului după ce un Putin a afirmat că SUA e o amenințare pentru țara sa

Răspunsul Pentagonului după ce un Putin a afirmat că SUA e o amenințare pentru țara sa

Răspunsul Pentagonului după ce un Putin a afirmat că SUA e o amenințare pentru țara sa
05 Ian 2016   •   00:26

Rusia nu are 'niciun motiv' să considere Statele Unite ca o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale, a afirmat luni Pentagonul care a luat la cunoştinţă un raport oficial al Moscovei clasând pentru prima dată Statele Unite şi NATO ca pericole potenţiale, scrie AFP, citată de Agerpres.

Potrivit postului oficial de televiziune al Pentagonului, noul document de securitate naţională, semnat de preşedintele rus, Vladimir Putin, în ajunul Anului Nou, indică Statele Unite şi extinderea Alianţei Nord-Atlantice ca ameninţări pentru Rusia.

În precedentul raport de acest tip, redactat în 2009, nu erau menţionate nici SUA şi nici NATO.

'Nu au niciun motiv să ne considere ca ameninţări', a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării, căpitanul Jeff Davis. 'Nu căutăm să intrăm în conflict cu Rusia', a adăugat el.

Documentul, intitulat 'Despre Strategia de Securitate Naţională a Federaţiei Ruse', ilustrează tensiunile tot mai mari dintre Washington şi Moscova de la declanşarea crizei din Ucraina. De asemenea, cele două puteri sunt în dezacord în ce priveşte conflictul din Siria.

'Avem diferenţele noastre, dar este fundamental greşit să consideri Statele Unite ca o ameninţare pentru Rusia', a adăugat căpitanul Davis.

Cu toate acestea, Washingtonul a utilizat un vocabular identic pentru a califica Moscova. Generalul Joseph Dunford, cel mai înalt gradat al armatei americane, a declarat în iulie că Rusia reprezintă cea mai mare ameninţare pentru securitatea naţională a Statelor Unite.

Intervenind luni de la Stuttgart, în Germania, generalul Dunford a afirmat că speră să se întâlnească în curând cu omologul său rus, generalul Valeri Gherasimov. 'Când traversezi o perioadă dificilă, o relaţie profesională de la militar la militar poate ajuta, pe de o parte, să înţelegi mai bine cu ce se confruntă cealaltă parte, iar, pe de altă parte, să limitezi riscul de a face un calcul greşit', a subliniat Joseph Dunford.

Joseph Dunford este principalul consilier militar al preşedintelui american, Barack Obama, şi al secretarului Apărării, Ashton Carter.

×
Subiecte în articol: SUA Rusia
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close