Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare

Fostul premier Vlad Filat, condamnat la 9 ani de închisoare
Sursa foto: Foto: Agerpres/EPA
27 Iun 2016   •   15:58

Fostul premier al Republicii Moldova Vlad Filat a fost condamnat, luni, la nouă ani de închisoare, potrivit portalului de ştiri Unimedia, citat de Agerpres.

Totodată, fostul premier moldovean va trebui să achite o amendă de 60 de mii de lei (moldoveneşti) şi nu va avea dreptul de a ocupa vreo funcţie publică pe o perioadă de 5 ani.

Sentinţa, care poate fi atacată prin apel, a fost dată de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani, după audierea acuzării şi apărării.

Vlad Filat s-a declarat nevinovat şi a afirmat că hotărârea magistraţilor este ilegală. Conform sursei citate, politicianul nu a reuşit să spună prea multe jurnaliştilor, întrucât aceşti au fost alungaţi din sala de şedinţe.

'Este o sentinţă ilegală. Faptul că acest proces nu a fost public demonstrează că hotărârea este ilegală. Trebuia să vedeţi probele prezentate de procurori. Nu sunt veridice. Mă voi adresa CEDO', a declarat Filat, citat de Unimedia.

La rândul său, procurorul care a gestionat dosarul în care este vizat fostul premier Vlad Filat spune că hotărârea judecătorilor este prea blândă în comparaţie cu prejudiciul care ar fi fost adus statului de catre Vlad Filat.

Fostul premier Vlad Filat a fost reţinut preventiv la 15 octombrie 2015, iar ulterior arestat. Filat este acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă, după ce omul de afaceri Ilan Shor a declarat că i-ar fi dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat neagă acuzaţiile, declarând ca este victima unei răfuieli politice pusă la cale de prim-vicepreşedintele autosuspendat al PD, Vlad Plahotniuc.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close