Antena 3 CNN Externe Rusia vrea să controleze livrarea de combustibil pentru baza SUA din Kîrgîzstan

Rusia vrea să controleze livrarea de combustibil pentru baza SUA din Kîrgîzstan

Rusia vrea să controleze livrarea de combustibil pentru baza SUA din Kîrgîzstan
23 Iun 2010   •   01:37

Rusia face presiuni pentru a impune o furnizare directă de combustibil pentru baza americană din Kîrgîzstan, ceea ce i-ar permite să o închidă rapid dacă baza nu mai este necesară pentru operaţiunile NATO din Afganistan.

Guvernele rus şi american discută un acord guvernamental bilateral, prin care companiile ruseşti de stat Rosneft şi Gazpromneft să livreze kerosen direct Centrului de Tranzit Manas, punct logistic crucial pentru războiul din Afganistan.

"În cele din urmă este în interesul strategic al Rusiei ca SUA să folosească baza pentru operaţiunile sale din Afganistan, dar sub un mandat foarte, foarte strict," aprecia Ana Jelenkovic, de la Grupul Eurasia .

Acordul ar înlocui controversatul actual aranjament, despre care guvernul kîrgîz pretinde că i-a permis fiului fostului preşedinte, Maxim Bakiev, să aibă un profit lunar de 8 milioane de dolari.

Guvernul kîrgîz pretinde că Maxim Bakiev, care a primit azil politic în Marea Britanie, săptămâna trecută, controla şase contractori kîrgîzi care livrau companiei Mina Corp, societatea din Gibraltar care furniza combustibil pentru Manas.

Bakiev a fost acuzat de guvernul interimar de revoltele ce au dus la moartea a circa 2000 de perspane în Kîrgîzstan, săptămâna trecută.

Potrivit unui raport al Eurasianet, site de ştiri din Asia Centrală sponsorizat de George Soros, acordul dintre Rusia şi SUA este activ analizată de ambele părţi şi ar putea fi semnat la întâlnirea dintre preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi liderul american, la Washington, joi.

Luni, preşedintele interimar din Kîrgîzstan, Roza Otunbaeva, a naţionalizat companiile care deţineau depozitul de combusivil de la Manas.

Edil Baisalov, fost şef al administraţiei guvernului interimar şi lider al Partidului Aikol El, susţine că unii oficial doresc să preia rolul de intermediar deţinut de Bakiev .

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: razboiul din Afganistan
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close