Antena 3 CNN Externe Salvatorii neaşteptaţi ai Japoniei: bătrânii dispuşi să meargă în zona radioactivă

Salvatorii neaşteptaţi ai Japoniei: bătrânii dispuşi să meargă în zona radioactivă

Salvatorii neaşteptaţi ai Japoniei: bătrânii dispuşi să meargă în zona radioactivă
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
02 Iun 2011   •   11:01

Criza de la centrala nucleară din Fukushima este departe de rezolvare. Cu cel puţin trei reactoare topite şi scurgeri de radiaţii, dezastrul pare a fi departe de a se încheia, mai ales din cauza faptului că intervenţiile echipelor de ingineri sunt limitate ca durată din cauza expunerii la radiaţii.

După ce Tepco a anunţat că alţi doi ingineri au fost expuşi unor niveluri de radiaţii peste limitele admise, Yasuteru Yamada, un inginer pensionar, în vârstă de 72 de ani, a anunţat înfiinţarea unui grup de profesionişti pensionaţi dispuşi să preia misiunea de intervenţie în zona radioactivă a centralei de la Fukushima, informează Time.com.

Skilled Veterans Corps (Grupul veteranilor înzestraţi) este un grup format din aproximativ 250 de ingineri sau profesionişti, care a luat naştere pe 1 iunie. Aceştia sunt dispuşi să meargă la Fukushima, în zona interzisă, protejând astfel generaţiile tinere de radiaţii.

"Chiar dacă aş fi expus la radiaţii, cancerul s-ar dezvolta în circa 20 sau 30 de ani. Acum am 72 de ani şi, în medie, mai am între 13 şi 15 ani de trăit" a declarat Yamada, explicând că grupul pensionarilor ar putea ajunge unde echipele mai tinere nu îndrăznesc, nefiind interesaţi de modul în care le este afectată sănătatea pe termen lung.

Guvernul nipon nu s-a pronunţat cu privire la cererea pensionarilor de a merge în zona interzisă de la Fukushima.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close