Antena 3 CNN Externe Şeful diplomaţiei britanice, declaraţii tranşante: UE a "deraiat". Rămânem în Uniune numai dacă vor avea loc "schimbări semnificative"

Şeful diplomaţiei britanice, declaraţii tranşante: UE a "deraiat". Rămânem în Uniune numai dacă vor avea loc "schimbări semnificative"

Şeful diplomaţiei britanice, declaraţii tranşante: UE a "deraiat". Rămânem în Uniune numai dacă vor avea loc "schimbări semnificative"
Sursa foto: Foto: www.independent.co.uk
04 Mar 2015   •   11:54

Uniunea Europană (UE) a "deraiat" şi Marea Britanie va rămâne stat membru numai dacă la Bruxelles vor avea loc "schimbări semnificative", avertizează ministrul britanic de Externe Philip Hammond, citat de The Telegraph.

Şeful diplomaţiei britanice a organizat, în ultima perioadă, întâlniri cu reprezentanţi ai 23 de state membre, înainte ca Londra să demareze un proces de renegociere a tratatelor încheiate cu UE.

Premierul David Cameron a promis să organizeze referendum cu privire la apartenenţa Marii Britanii la UE, în cazul în care conservatorii vor obţine victoria în alegerile generale din acest an. Referendumul ar putea fi organizat în 2017.

"Este necesar să profităm de această ocazie pentru a zgudui Uniunea Europeană astfel încât să lucreze pentru (Marea) Britanie", a mai spus ministrul britanic de Externe.

Uniunea "a deraiat undeva în urmă cu 20 de ani", a adăugat ministrul, "iar noi trebuie să profităm de această oportunitate de reformare, de renegociere, pentru a o pune la loc pe şine şi apoi să lăsăm britanicii" să se pronunţe prin referendum.

Statele UE consideră cu tărie că este necesar ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii, le-a mai spus Hammond membrilor Camerei inferioare a Parlamentului britanic.

"Am vizitat 23 dintre partenerii noştri din Uniunea Europeană", a precizat el. "Într-un cuvânt, există o opinie foarte puternică, potrivit căreia statele membre vor ca (Marea) Britanie să rămână în Uniunea Europeană, o înţelegere care poate fi încheiată doar dacă în UE va avea loc o schimbare puternică şi o voinţă clară de a se angaja împreună cu noi, în special în privinţa cererilor noastre de îmbunătăţire a competitivităţii în UE, un lucru pe care vor să-l vadă toate statele membre", a declarat ministrul.

Şeful diplomaţiei britanice era de părere, anterior, că Londra "aprinde un foc sub UE" prin organizarea unui referendum asupra păstrării calităţii de membru.

×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close