Antena 3 CNN Externe Şeful informaţiilor americane: China pare „iritată de aliatul său nord-coreean

Şeful informaţiilor americane: China pare „iritată de aliatul său nord-coreean

Şeful informaţiilor americane: China pare „iritată de aliatul său nord-coreean
de M.T.    |    11 Apr 2013   •   23:08

China pare „iritată" de provocările aliatului ei nord-coreean, dar nu intenţionează să abandoneze sprijinul pentru regimul de la Phenian, deoarece doreşte să menţină un „stat-tampon" la frontierele sale, a declarat, joi, şeful serviciilor de informaţii americane, James Clapper, potrivit Agerpres.

„China are o nouă conducere şi indiciile pe care le avem arată că este tot mai iritată de comportamentul şi retorica de război a lui Kim Jong-un", a Clapper la o audiere în faţa Comisiei pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Serviciile de informaţii americane au recunoscut că este dificil să se afle dacă tânărul lider nord-coreean merge pe urmele tatălui său în relaţiile cu Beijingul, care are o influenţă enormă asupra economiei din Coreea de Nord.

„Spre deosebire de tatăl său, cred că subestimează iritarea şi jena pe care o au chinezii faţă de el", consideră oficialul american.

Cu toate acestea, China nu vrea în niciun caz să permită căderea regimului de la Phenian.

Cel mai rău scenariu pentru Beijing ar fi prăbuşirea regimului nord-coreean şi „unificarea celor două Corei" sub egida Sudului, ceea ce ar plasa un aliat al Statelor Unite la graniţa cu China.

„Din punct de vedere geopolitic, China este foarte sensibilă să aibă un stat-tampon în Coreea de Nord", a explicat Clapper.

Audierea din Camera Reprezentanţilor a confirmat faptul că liderul nord-coreean, Kim Jong-un, rămâne în cea mai mare parte o enigmă pentru agenţiile de informaţii americane, notează AFP.

„Nu putem spune cum se va comporta pentru că el este impetuos", a explicat Clapper, care crede că actualul lider de la Phenian pare mai dispus să întreprindă „acţiuni agresive" decât tatăl său, Kim Jong-il, mort la sfârşitul anului 2011.

„În general, tatăl său provoca, apoi calma lucrurile. Încă nu am văzut aşa ceva la Kim Jong-un", a precizat şeful informaţiilor americane, estimând că el încearcă fără îndoială „să-şi consolideze şi să-şi afirme puterea".


×
Subiecte în articol: Coreea de Nord China Kim Jong Un
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Declarația finală de pace pentru Ucraina a fost votată de 80 de state
x close