Antena 3 CNN Externe Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde dolari pentru lupta cu Osama bin Laden şi al-Qaida

Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde dolari pentru lupta cu Osama bin Laden şi al-Qaida

Statele Unite au cheltuit 2.000 de miliarde dolari pentru lupta cu Osama bin Laden şi al-Qaida
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
12 Mai 2011   •   18:06

Statele Unite au cheltuit, în total, peste 2.000 de miliarde pentru a combate activităţile al-Qaida şi pentru a-l prinde pe teroristul Osama bin Laden, potrivit unei analize Bloomberg.

Dar cheltuiala nu se opreşte aici. Statul american va trebui să cheltuie în 2011 peste 45 de miliarde dolari pentru plata dobânzilor la banii împrumutaţi pentru a lupta împotriva al-Qaida.

Suma de 2.000 de miliarde de dolari a fost folosită pentru a acoperi costurile războaielor din Afganistan, din Irak dar şi pentru a spori securitatea în ţară după atentatele de la 11 septembrie.

Un director al Centrului pentru Cercetare Economică şi a Politicilor din Washington, Dean Baker, a declarat: “Fără bin Laden am fi acumulat mai puţine datorii şi am fi cheltuit mai puţini bani pe dobânzi”

Însă, conform unei analize Moody's, suma ar putea fi mai mare. Compania consideră că toate costurile generate de bin Laden pentru guvernul şi companiile americane s-ar putea ridica la 2.500 de miliarde de dolari, aproximativ 250 de miliarde dolari anual, în ultimul deceniu.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close