Antena 3 CNN Externe Statul Islamic, acuzaţi de tentativă de genocid. "Atrocităţile pot fi descrise cu greu"

Statul Islamic, acuzaţi de tentativă de genocid. "Atrocităţile pot fi descrise cu greu"

Statul Islamic, acuzaţi de tentativă de genocid. "Atrocităţile pot fi descrise cu greu"
de O.P.    |    22 Oct 2014   •   09:01

Minoritatea yazidi din Irak este victima unei "tentative de genocid" din partea jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI), a apreciat marţi un oficial de rang înalt ONU în domeniul drepturilor omului, după ce s-a întors dintr-o vizită în nordul Irakului, relatează AFP.

"Elemente arată în mod clar o tentativă de comitere a unui genocid", a declarat adjunctul secretarului general al ONU Ivan Simonovici, care s-a întâlnit timp de o săptămână cu reprezentanţi şi refugiaţi la Erbil, Bagdad şi Dahuk.

Atrocităţile comise de către combatanţi SI în ultimele patru luni pot fi considerate crime de război şi crime împotriva umanităţii, a adăugat Simonovici, în faţa presei, la sediul ONU din New York.

În cazul membrilor comunităţii yazidi, crimele ar putea fi considerate o tentativă de genocid deoarece există probe ale unei voinţe de a-i extermina în cazul în care refuză să se convertească, în opinia sa.

Zeci de mii de etnici yazidi au fugit din nordul Irakului, temându-se că vor fi ucişi, după ce au fost persecutaţi pentru credinţa lor religioasă.

Jihadiştii din cadrul SI au revendicat, într-un număr recent al revistei lor Dabiq, vânzarea unor femei şi copii yazidi ca sclavi şi au afirmat că această minoritate a fost aleasă din cauza obiceiurilor ei unice.

O minoritate kurdofonă din Irak, foarte închisă şi vulnerabilă, comunitatea yazidi este adepta unei credinţe de origine în parte zoroastriană, considerate de către jihadişti ca "adoratoare a diavolului".

×
Subiecte în articol: statul islamic genocid
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close