Antena 3 CNN Externe Statul Islamic este "pe cale să fie oprit". John Kerry: Combatanţii au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile

Statul Islamic este "pe cale să fie oprit". John Kerry: Combatanţii au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile

Statul Islamic este "pe cale să fie oprit". John Kerry: Combatanţii au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile
de S.T.    |    04 Dec 2014   •   11:44

Organizaţia Statul Islamic (SI) "este pe cale să fie oprită" în Irak şi în Siria, a afirmat miercuri coaliţia condusă de către Statele Unite.
   
Prin "mia" de atacuri care au avut loc din august, "dinamica SI a fost oprită", a declarat secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.
   
"Au fost nevoiţi să-şi schimbe tacticile, ceea ce le afectează acţiunile", a adăugat el, după ce s-a întâlnit cu miniştri de Externe din aproape 60 de ţări care participă la coaliţia împotriva acestei grupări ultraviolente în Irak şi Siria.
   
În declaraţia finală, participanţii afirmă că atacurile aeriene încep "să dea rezultate", dar recunosc că este necesar un efort mai mare pentru a "controla fluxul de combatanţi terorişti străini".
   
"Nu am constatat nicio schimbare", a declarat, în schimb, preşedintele sirian Bashar al-Assad. "Nu se poate pune capăt terorismului prin atacuri aeriene. Forţe terestre care să cunoască geografia şi să acţioneze concomitent sunt indispensabile", a subliniat el într-un interviu pentru săptămânalul francez Paris-Match.
   
Această reuniune a coaliţiei este prima la acest nivel de la începutul atacurilor americane în Irak, pe 8 august. Unsprezece ţări arabe şi Turcia, toate inamice declarate ale lui al-Assad, au participat la eveniment, dar şi premierul irakian Haider al-Abadi.
   
Reuniunea a început la câteva ore după ce Pentagonul a anunţat că Iranul a efectuat în ultimele zile raiduri aeriene contra SI în estul Irakului.

Hollande: Suntem pregătiţi să intensificăm acţiunile împotriva Statului Islamic în Irak

Statele Unite sunt "motorul" coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic, care a proclamat în iunie un "califat" de o parte şi de alta a frontierei, în Siria şi Irak, în care dispune de aproximativ 30.000 de combatanţi şi unde a decapitat mai mulţi ostatici occidentali.

"Vom duce această campanie atât timp cât va fi nevoie pentru a câştiga", a declarat Kerry la Bruxelles. "Angajamentul nostru va dura cu siguranţă ani de zile", a adăugat el.
   
Miniştrii Justiţiei din statele membre ale Uniunii Europene (UE) se reunesc joi la Bruxelles cu scopul de a examina cum să îmbunătăţească lupta împotriva jihadismului.
   
Combatanţi SI au comis numeroase violuri, răpiri, crime în masă şi crucificări ale unor civili în regiunea pe care o controlează şi pe care le revendică în mod activ pe reţele de socializare. De asemenea, jihadişti SI au instalat tabere de antrenament în estul Libiei, iar armata americană le supraveghează îndeaproape, a declarat generalul David Rodriguez, şeful Comandamentului armatei americane pentru Africa.

×
Subiecte în articol: Irak Siria John Kerry
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close