Antena 3 CNN Externe Studiu: Israelienii au mai multă încredere în nemţi decât în conaţionali

Studiu: Israelienii au mai multă încredere în nemţi decât în conaţionali

Studiu: Israelienii au mai multă încredere în nemţi decât în conaţionali
09 Mar 2011   •   12:33

Un studiu recent care examinează gradul de încredere dintre israelieni arată că locuitorii statului evreu au încredere mai mare în străini decât în alţi israelieni.

Studiul a fost efectuat de doctorul psiholog Leah Borovoi de la Universitatea Open pe 382 de subiecţi. Aceştia au fost instruiţi să ia parte la "jocul încrederii" în care fiecare a primit câte 100 shekel şi a fost aşezat în faţa a trei persoane: un israelian, un american şi un german. Participanţii au fost apoi rugaţi să le ofere acestor trei persoane o cantitate de bani care să ajute la măsurarea încrederii în acea persoană. Fiecare sumă de bani oferită a fost multiplicată de trei ori şi oferită înapoi expeditorului, astfel încât dacă unui german îi erau oferiţi 100 shekel, acesta avea 150 din care decidea cât să trimită înapoi participantului.

"Suma pe care participantul o trimetea indica nivelul de încredere pe care îl avea pentru destinatar", a spus Borvoi. Ea a explicat că într-o situaţie ideală ai trimite toată suma unei persoane în care ai încredere. "Acea persoană ar avea astfel 300 shekel, ţi-ar dat ţie jumătate şi fiecare ar câştiga 150 shekel". În cazul în care nu ai încredere în acea persoană, nu i-ai da nicio sumă de bani.
 
Conform studiului, citat de Ynetnews, participanţii au avut încredere în mod special în germani şi americani, mai mult decât în israelienii din faţa lor. Participanţii au trimis în medie 65,11 shekel nemţilor, 63,11 shekel americanilor şi israelienii au primit doar 49,05 shekeli.

Există însă şi o altă explicaţie în afară de aceea că israelienii sunt mai încrezători în americani şi germani. "Este dorinţa lor de a se prezenta ca oameni generoşi, să creeze o imagine pozitivă", a mai spus Borvoi.


×
Subiecte în articol: Israel Germania SUA
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close