Antena 3 CNN Externe Tariq Aziz, mâna dreaptă a lui Saddam Hussein, va fi executat după plecarea americanilor din Irak

Tariq Aziz, mâna dreaptă a lui Saddam Hussein, va fi executat după plecarea americanilor din Irak

Tariq Aziz, mâna dreaptă a lui Saddam Hussein, va fi executat după plecarea americanilor din Irak
Sursa foto: Foto: aljazeera.net
06 Dec 2011   •   11:38

Tariq Aziz, fost diplomat în regimul lui Saddam Hussein, va fi executat anul viitor, după ce forţele americane se vor retrage din ţară, a declarat un consilier al premierului din Irak, relatează CNN.

"Execuţia va avea loc cu siguranţă după ce americanii pleacă din Irak", a declarat consilierul Saad Yousif al-Muttalibi despre Aziz, fost ministru de Externe.

Un avocat al lui Aziz s-a declarat surprins de decizie. "Nu mă aşteptam ca guvernul să ia o decizie aşa de proastă, aducând astfel ţara în pragul abisului" spune Badi Arif.

"Cum rămâne cu reconcilierea naţională dorită de Guvern? Puterea Executivului va fi şi mai redusă dacă vor duce la capăt această execuţie după ce trupele americane părăsesc ţara iar aceasta va spori conflictul între taberele irakiene".

Un nou proiect de lege propune ca sentinţele la moarte să fie ratificate de preşedinte în termen de 15 zile de la pronunţare, declară al-Muttalibi. Acesta a adăugat că întreaga societatea irakiană susţine această lege.

Aziz a fost capturat de forţele SUA în aprilie 2003, şi a fost condamnat la moarte în octombrie 2010 de către Înaltul Tribunal Irakian pentru rolul deţinut în eliminarea grupărilor religioase în timpul regimului Hussein când a ocupat funcţia de vicepremier (1981-2003) şi pe cea de ministru de Externe.

×
Subiecte în articol: Irak Saddam Hussein
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close